Visum en zorgverzekering

Als EU-burger heb je geen visum nodig voor Duitsland. Je mag onbeperkt werken, maar je hebt wel een loonbelastingkaart nodig.

Studievisa

Als je uit de Europese Unie komt, dan heb je geen visum nodig voor een verblijf in Duitsland. Wel moet je je laten registreren bij de Duitse gemeente waar je woont (Einwohnermeldeamt). Bij zo’n afspraak moet je in ieder geval de volgende documenten meenemen:

  • een geldig legitimatiebewijs,
  • een bewijs van je zorgverzekering,
  • een bewijs van inschrijving van de Duitse onderwijsinstelling en
  • een bewijs van voldoende financiële middelen.

Je krijgt dan een Aufenthaltserlaubnis zum Studium, een verblijfsvergunning voor studie.

Meer informatie over visa vind je op de website van de German Academic Exchange Service (DAAD). Daar vind je ook informatie voor studenten van buiten de Europese Unie.

Werken tijdens je studie in Duitsland

Als student uit een EU-lidstaat, zoals Nederland, mag je onbeperkt werken in Duitsland. Wel moet je dan sociale zorgpremie afdragen (sozialversicherung).

Je hebt geen werkvergunning nodig om in Duitsland te werken. Wel moet je je laten registeren bij de Duitse gemeente waar je woont (Einwohnermeldeamt).

Als je werkgever je bij de belastingdienst heeft laten registreren, moet je bij het bevolkingsregister (Einwohnermeldeamt) een loonbelastingkaart (Lohnsteuerkarte) afhalen. Hiervoor heb je de bevestiging van aanmelding bij de belastingdienst nodig, en het bewijs van aanvraag van een verblijfsvergunning voor studie. De loonbelastingkaart geef je vervolgens aan je werkgever.

Zorgverzekering

Als je naar het buitenland gaat om te studeren (zowel binnen de EU, als daarbuiten), dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kan ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

De situatie verandert wanneer je naast je studie in het buitenland ook een bijbaan in het buitenland hebt. Ook een stage in het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Lees meer over je zorgverzekering tijdens je studie in het buitenland.

Wil je tijdens je studie of stage in Nederland blijven wonen, dan moet je in beide landen verzekerd zijn. Voor meer informatie over 'forenzen' kun je contact opnemen met het Bureau voor Duitse Zaken (BDZ) in Nijmegen.

Laatste wijziging: 11-12-2019 10:35