Wonen in Duitsland

Hoe makkelijk het is om woonruimte te vinden in Duitsland verschilt van stad tot stad, net als de huurprijzen.

Duitsland heeft geen campussen bij de universiteiten. Buiten de grote steden en in Oost-Duitsland kun je betaalbare woonruimte vinden. Kamers en flats zijn grote steden als Frankfurt, München en Hamburg zijn duurder – en schaars. Twee opties voor woonruimte zijn verreweg het populairst onder studenten: een WG of een Studentenwohnheim.

WG

WG staat voor Wohngemeinschaft. Meerdere studenten huren op de particuliere woningmarkt gezamenlijk een appartement. De site wg-gesucht.de heeft het grootste aanbod. Andere sites zijn studenten-wg.de en wgcompany.de. Let op: de genoemde huurprijs kan de Kaltmiete (kale huur) zijn of Warmmiete (huur inclusief extra kosten voor stroom, water en verwarming).

Studentenwohnheim

Dit is officiële studentenhuisvesting, aangeboden door het Studentenwerk van je universiteit of hogeschool. Kamers zijn hier meestal goedkoper dan in een WG en bovendien gemeubileerd, maar je kunt je huisgenoten niet zelf uitkiezen. Studentenwohnheime liggen vaak dicht bij de universiteit. Een kamer in een Studentenwohnheim regel je via het lokale Studentenwerk.

Het Studentenwerk biedt servicepakketten aan voor je verblijf in Duitsland. Zo’n pakket omvat een kamer in een studentenhuis of -flat en soms ook maaltijden in de mensa, de semesterbijdrage, het semesterticket voor het openbaar vervoer en culturele programma’s. Het aanbod verschilt per dienst. De kosten van een servicepakket variëren van € 158 tot € 358 per maand, afhankelijk van de vestigingsplaats van de universiteit. Informeer tijdig, want het aantal plaatsen is beperkt.

Meer informatie over wonen in Duitsland vind je op de website van de German Academic Exchange Service (DAAD).

Andere opties

Mocht je graag goedkoop willen wonen, dan is Wohnen für Hilfe een goede optie. Je woont dan als student in bij senioren. In plaats van huur te betalen, help je ze mee in het huishouden of onderneem je activiteiten met ze. Je zou er ook voor kunnen kiezen om antikraak te gaan wonen. Vaak is er wel een wachtlijst voor antikraak woonruimte. Iedere stad heeft zijn eigen aanbieders.

Kosten

De prijzen in Duitsland variëren per deelstaat. Het leven in grote steden als Frankfurt, München en Hamburg is duur. Woonruimte is er stukken duurder dan in bijvoorbeeld de oostelijke deelstaten. Zo betaal je in de grote westelijke steden gemiddeld € 370 huur per maand, terwijl je in het oosten van Duitsland gemiddeld € 220 huur per maand betaalt. De huurprijs hangt ook af van het type huisvesting dat je kiest.

Bekijk een actueel overzicht van de gemiddelde prijs voor een WG-kamer per Duitse studentenstad. Kijk voor meer informatie over de kosten van levensonderhoud in Duitsland op de website van het Deutsches Studentennetwerk.

Vervoer

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Duitsland. Met de fiets, bus, metro of trein kun je je makkelijk en snel verplaatsen. Of met de auto, want je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Duitsland.

Laatste wijziging: 24-09-2019 14:54