India

India is een van de grootste en meest bevolkte landen ter wereld en heeft een diverse samenleving vol tegenstellingen. Het land kent armoede en analfabetisme, maar India is ook een van de 3 grootste leveranciers ter wereld van hooggekwalificeerde professionals.

Hoger onderwijs

Het Indiase hoger onderwijs bestaat voornamelijk uit universitair onderwijs, dat leidt tot de graad van bachelor, master en doctor (PhD). Polytechnics verzorgen hoger beroepsonderwijs, leidend tot certificaten en diploma's, maar dat is een relatief kleine groep. Er zijn zo’n 400 zelfstandige, erkende instellingen voor universitair onderwijs, waaronder ongeveer 250 universiteiten en ongeveer 100 zogenaamde deemed universities.

Alle universiteiten in India zijn publieke instellingen, maar veel gelieerde colleges en instituten zijn particulier. Beroemd zijn de 13 Indian Institutes of Technology die een niveau hebben dat vergelijkbaar is met dat van de beste universiteiten in de Verenigde Staten.

Kwaliteitscontrole

Alle universiteiten moeten per wet geaccrediteerd zijn. Instellingen zonder accreditatie hebben geen recht om zich universiteit te noemen of om graden uit te reiken.

Internationale studenten

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, gaan niet alleen Indiase studenten naar het buitenland om te studeren. In 2018-2019 studeerden in India meer dan 47.000 internationale studenten uit 164 verschillende landen. Ook voor stages biedt India volop mogelijkheden voor internationale studenten.

Neso India

De Neso-kantoren van Nuffic vertegenwoordigen de Nederlandse kenniseconomie in het buitenland. Een van de taken van Neso India is Nederlandse studenten informeren over studie- en stagemogelijkheden in India. Meer informatie vind je bij Studie in India en Stage in India.

Waarom India?

  1. De goede onderwijsinstellingen: veel wereldleiders zoals Nobelprijswinnaars Amartya Sen en Abhijit Banerjee en grote namen uit het bedrijfsleven zoals Sundar Pichai van Google, Satya Nadella van Microsoft en Indira Nooyi van de Raad van Bestuur van Amazon, studeerden in India.
  2. India is een zeer interessante bestemming voor Nederlandse studenten en stagiairs. Het land kent een groeiende economie en heeft een jeugdige bevolking. Bangalore staat bekend als start-up-hoofdstad van het land, Mumbai als commerciële hoofdstad (en stad van dromen). Delhi, de administratieve hoofdstad, biedt een gevarieerd cultuuraanbod.
  3. India is een populaire R&D-bestemming. Het land biedt toegang tot grote markten, beschikt over een grote pool aan wetenschappelijk en technisch geschoold personeel en biedt mogelijkheden op het gebied van cost reduction.
  4. In India wordt veel Engels gesproken.
  5. Het prachtige landschap. India heeft voor ieder wat wils: variërend van de besneeuwde toppen van de Himalaya, via de backwaters van Kerala en de woestijnen in Rajasthan, tot het natuurschoon van Noordoost-India.

Tijdens een verblijf in India kun je zowel professioneel als persoonlijk groeien.

Meer weten?

Beschrijving onderwijssysteem India (pdf, 180 kB)

Wil je meer weten over talen en culturen in India? Bekijk dan de India guide van Commisceo Global.

Ben je op zoek naar een plek om te studeren in India? Vind een hogeronderwijsinstelling in India via collegesearch.

Laatste wijziging: 25-05-2020 16:44