India - Madurai - Teun

Teun deed een stage milieukunde: "Afscheid nemen was de enige minder leuke ervaring."

  • Opleiding: Milieukunde
  • Instelling: HAS 's-Hertogenbosch
  • Buitenlandervaring: Stage via Projects Abroad
  • Locatie: Madurai, India

Rijst oogsten in India

Voor mijn opleiding Milieukunde had ik de keus om stage te lopen in het buitenland. Deze kans heb ik gegrepen. Projects Abroad India (Conservation project) sluit goed aan bij mijn opleiding en het leek me geweldig om vrijwilligerswerk te doen. De gehele reis legde ik af met twee klasgenoten.

Natural Farming

Mijn stage richtte zich op Natural Farming. Ik kwam terecht bij een Model Farm in het zuiden van India nabij Madurai. Daar wordt alles verbouwd op een natuurlijke wijze, er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën zoals pesticiden. We maken eigen natuurlijke bemesters en pesticiden. Op de boerderij groeien verschillende medicinale planten zowel voor dieren als mensen. We hadden een koe die leed aan mond- en klauwzeer. Met recepten volgens Indiase methode hebben we de koe weer helemaal opgelapt.

Handjeklap

De normale dagelijkse werkzaamheden zijn planten wateren, het vee wassen, zaden/planten planten en het helpen (overtuigen) van lokale boeren met natural farming. Een veemarkt bezoeken is een hele aparte, maar mooie ervaring. Je neemt dan om vijf uur in de ochtend de bus om er vroeg te zijn anders zijn alle goede koeien al verkocht. Het is een groot veld met koeien, geiten, kippen etc. Iedereen en alles loopt door elkaar. Het onderhandelen over de prijs wordt nog op de oude handjeklap-manier gedaan.

Rijst oogsten

Er zijn ook werkzaamheden die verschillen van periode tot periode. Zo moesten wij bijvoorbeeld de rijst van het land halen. Na drie dagen ploeteren, ging de opbrengst, 750 kilogram rijst, naar weeshuizen. We hadden ook een paar babyparkieten die we met de hand opvoedden. Na een tijdje begonnen ze zelf te eten en ze groeiden snel. De kooi werd te klein dus hebben we een provisorische volière gebouwd.

Biologische waterzuivering

Naast deze werkzaamheden hadden we nog ons eigen project voor de stage. Voor ons project probeerden wij een biologische waterzuivering voor het afvalwater te ontwerpen. Zoals je misschien weet zijn er bijna overal open riolen in India. De open riolen zorgen voor stankoverlast. Daar komen ook een hoop ziektes bij kijken en vergeet niet de muggen die in dit water hun eieren leggen. Projects Abroad heeft ons hier heel goed in ondersteund. Zo hadden we verschillende uitjes naar een drinkwaterzuivering, rioolwaterzuivering en universiteiten.

Afscheid

Om de week organiseert Projects Abroad een weekendtrip waar alle vrijwilligers, als ze zin hebben, samenkomen. De weekendtrips zijn gezellig, je ziet mooie plaatsen en je kunt zo in contact komen met de andere vrijwilligers.
Na drie hele leuke maanden komt het afscheid met de gastfamilie en Projects Abroad. Dit is de enige minder leuke ervaring die ik heb gehad. Na zo’n tijd creëer je toch wel een band met de familie en afscheid nemen is dan heel moeilijk.

Unieke ervaring

Heb je interesse in vrijwilligerswerk of iets anders in combinatie met vrijwilligerswerk zoals ik, neem dan gewoon contact op en bekijk de mogelijkheden. Het is echt een hele unieke ervaring. In een verhaal is het onmogelijk om al de die momenten te verwoorden die je mee hebt gemaakt. Ik heb zelf echt een waanzinnige tijd gehad met Projects Abroad.

Teun

Laatste wijziging: 13-10-2014 12:12