Studie in India

India is om meerdere redenen een interessante bestemming voor Nederlandse studenten: er is een aantal zeer gerenommeerde hogeronderwijsinstellingen, Engels is in 95% van de gevallen de onderwijstaal en de kosten voor levensonderhoud zijn laag.

Hogeronderwijssysteem

Er zijn in India meer dan 320 universiteiten, 16.000 colleges en zo’n 400 zelfstandige, erkende instellingen voor universitair onderwijs. Beroemd zijn de 13 Indian Institutes of Technology die een niveau hebben dat vergelijkbaar is met dat van de beste universiteiten in de Verenigde Staten

Universitair onderwijs

Er zijn diverse universitaire graden in India die inhoudelijk zeer kunnen verschillen. Studenten zijn vaak vrij om de inhoud van hun studie zelf te bepalen. Dit maakt het soms lastig om een Indiase bachelorgraad te vergelijken met een specifieke Nederlandse studie.

Voor de universiteiten loopt het academische jaar meestal van juni of juli tot eind maart of april. Instellingen in hooggelegen gebieden volgen een ander schema, namelijk van maart tot doorgaans december.

De volgende universiteiten zijn populair bij internationale studenten:  

Hoger beroepsonderwijs

Polytechnics verzorgen zowel middelbaar als hoger beroepsonderwijs, met als resultaat certificaten en diploma's. De opleidingen die leiden tot een Post Diploma duren tussen de 2 en 3 jaar. Het behalen van een Advance Diploma duurt gemiddeld 3 semesters, maar dit kan variëren. De benamingen van certificaten en diploma's kunnen ook variëren op beide niveaus.

Taaleisen

Aan de meeste universiteiten wordt in het Engels gedoceerd. Een aantal universiteiten biedt een gratis opleiding Hindi aan voor buitenlandse studenten. Dit kan erg nuttig zijn, omdat niet iedereen in India Engels spreekt.

Nuffic Neso India

Een van de taken van Neso India is Nederlandse studenten informeren over studiemogelijkheden in India. Lees meer over wat Neso India voor je kan betekenen als je in India wil studeren.

De waarde van het diploma

In de Waarderingstabel in de beschrijving onderwijssysteem India (pdf, 180 kB) kun je nagaan met welk Nederlands niveau een Indiaas diploma globaal vergeleken kan worden. Voor een officiële waardering vraag je een diplomawaardering aan als je weer naar Nederland komt.

Meer weten?

Lees meer over het onderwijssysteem van India op Study in India.

Laatste wijziging: 09-06-2020 11:27