Studie in India

India heeft de afgelopen vijftig jaar een uitgebreid onderwijssysteem opgezet. Hoger onderwijs bestaat voornamelijk uit universitair onderwijs, maar er wordt ook hoger beroepsonderwijs gegeven.

Hogeronderwijssysteem

Er zijn in India meer dan 320 universiteiten, 16.000 colleges en zo’n 400 zelfstandige, erkende instellingen voor universitair onderwijs. Beroemd zijn de 13 Indian Institutes of Technology die een niveau hebben dat vergelijkbaar is met dat van de beste universiteiten in de Verenigde Staten.

Universitair onderwijs
Er zijn diverse universitaire graden in India die inhoudelijk zeer kunnen verschillen. Studenten zijn vaak vrij om de inhoud van hun studie zelf te bepalen. Dit maakt het soms lastig om een Indiase bachelorgraad te vergelijken met een specifieke Nederlandse studie.

Voor de universiteiten loopt het academische jaar meestal van juni of juli tot eind maart of april. Instellingen in hooggelegen gebieden volgen een ander schema, namelijk van maart tot doorgaans december.

Hoger beroepsonderwijs
Polytechnics verzorgen zowel middelbaar als hoger beroepsonderwijs, met als resultaat certificates en diplomas. Er zijn ongeveer duizend polytechnics. De opleidingen die leiden tot een Post Diploma duren tussen de twee en drie jaar. Het behalen van een Advance Diploma duurt gemiddeld drie semesters, maar dit wil nog wel eens variëren. De benamingen van certificates en diplomas kunnen ook variëren op beide niveaus.

Taaleisen

Aan de meeste universiteiten worden de opleidingen in het Engels gedoceerd. Een aantal universiteiten biedt een gratis opleiding Hindi aan voor buitenlandse studenten. Dit kan erg nuttig zijn, omdat niet iedereen Engels spreekt in India.

De waarde van het diploma

Als je thuiskomt met een buitenlands diploma op zak, mag je heel trots zijn op jezelf. Maar je hebt er natuurlijk pas echt iets aan als je toekomstige werkgever dat diploma ook op waarde kan schatten. Maak het jezelf makkelijk bij sollicitaties en vraag een diplomawaardering aan als je weer naar Nederland komt.

Meer weten?

Ga naar India College Search

Onderwijssysteem India (180 kB)

Ga naar Nuffic Neso India

Bezoek het Indiase ministerie van Human Recource Development

Zoek een studie in India

Lees meer over het hoger onderwijs in India

Laatste wijziging: 10-08-2018 12:25