Caribisch Nederland

Caribisch Nederland bestaat uit de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Deze bijzondere gemeenten van Nederland liggen in de Caribische Zee.

Feiten en cijfers

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer. De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius (de BES-eilanden) zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland. De eilanden heten samen Caribisch Nederland.

De drie gemeenten zijn officieel ‘openbaar lichaam’ van Nederland, net als bijvoorbeeld het Rijk en de provincies. Bewoners van Caribisch Nederland hebben dezelfde rechten als Nederlanders.

De BES-eilanden hebben twee overheden: de lokale overheid en de Nederlandse rijksoverheid. De Nederlandse rijksoverheid regelt de landszaken. De lokale overheid staat onder controle van de eigen volksvertegenwoordigers, de eilandsraad.

De volkstaal op Bonaire is Papiamento, een mix van Spaans en Engels. Op Saba en Sint Eustatius spreekt men Engels. Bij de onderwijsinstellingen verschilt de voertaal. Bij de ene instelling is dat Nederlands, bij de andere Engels.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Bonaire ligt in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. De hoofdplaats is Kralendijk. Het eiland heeft ruim zestienduizend inwoners.

Sint Eustatius behoort met Saba en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats is Oranjestad. Het eiland heeft ruim 3.600 inwoners. Het merendeel van hen heeft de Nederlandse nationaliteit.

Saba (het kleinste bewoonde eiland van de voormalige Nederlandse Antillen) behoort met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Saba heeft ongeveer tweeduidend inwoners, van wie ongeveer een kwart in de hoofdplaats The Bottom woont.

Meer weten?

Onderwijssysteem in Caribisch Nederland (196 kB)

Laatste wijziging: 10-08-2018 11:11