Visum en zorgverzekering

Kom je uit de Europese Unie en wil je langer dan drie maanden stage lopen op Bonaire, Saba of Sint Eustatius, dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Je bent niet automatisch verzekerd tegen ziektekosten. Ga dus voor je vertrek na welke (aanvullende) verzekering je moet afsluiten.

Stagevisa

Kom je voor een stage naar een van de BES-eilanden en duurt die stage langer dan drie maanden? Dan heb je een Verklaring Toelating van Rechtswege (MBES08) nodig. Je moet voor een aanvraag de volgende documenten indienen:

  • aanvraagformulier;
  • paspoort;
  • kopie van je paspoort;
  • bewijs van middelen van bestaan (stage overeenkomst en bewijs van studiefinanciering);
  • bewijs van huisvesting (huurovereenkomst en een inwoningsverklaring);
  • verklaring omtrent gedrag (niet ouder dan drie maanden).

Een aanvraag indienen kan op inloop bij de Immigratie en Naturalisatiedienst  (IND) van Caribisch Nederland van maandag tot donderdag tussen 08.00 uur en 11.00 uur. Het kost $ 119 (ongeveer € 105). De IND hanteert een streeftermijn van drie maanden. 

Op de website van de Rijksdienst Caribisch Nederland lees je meer over de voorwaarden en het aanvragen van een (tijdelijke) verblijfsvergunning.

Zorgverzekering

Studenten uit Nederland zijn op de BES-eilanden niet verzekerd tegen zorgkosten. Ga dus voor je vertrek na welke (aanvullende) verzekering je moet afsluiten. Neem contact op met je eigen zorgverzekeraar. Zij kunnen je vertellen waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Meer informatie over zorgverzekering en buitenland vind je bij het CAK

Laatste wijziging: 08-10-2019 14:14