China

China is een interessante studie- en stagebestemming. China is al jaren een belangrijke speler in de wereldeconomie en wordt steeds populairder bij studenten die in het buitenland willen studeren of stagelopen.

Feiten en cijfers

China is 282 keer zo groot als Nederland en heeft meer dan 1,4 miljard inwoners. Belangrijk in de Chinese cultuur zijn respect, waardigheid en reputatie, ook wel ‘gezicht’ genoemd. Chinezen zijn over het algemeen indirect, groepsgeoriënteerd en gericht op relaties.

Onderwijs

China heeft bijna 3.000 hogeronderwijsinstellingen. Het hoger onderwijs wordt gegeven aan instellingen die zichzelf ‘universiteit’, ‘college’ of ‘school’ noemen. Dat zijn onder meer graadverlenende instellingen (waaronder enkele honderden onderzoeksinstituten), gespecialiseerde instituten, beroepsuniversiteiten, militaire instellingen, medische scholen, colleges (regulier en militair) en kadertrainingsscholen (die personeel voor staatsbedrijven en ministeries opleiden).

Accreditatie

Het ministerie van Onderwijs accrediteert alle hogeronderwijsinstellingen. De Academic Degree Committee, onderdeel van de Staatsraad (het hoogste staatsorgaan in China), accrediteert alle opleidingen in het hoger onderwijs en beslist of de opleiding kwalitatief in aanmerking komt voor het recht op toekenning van een master- of doctorsgraad.

Meer uitgebreide informatie over het Chinese onderwijssysteem vind je op de Nuffic-website:

Onderwijssysteem China

Internationale studenten in China

Van de ongeveer 200.000 buitenlandse studenten die in China studeren komen er zo'n 2.000 uit Nederland. De meeste studenten komen uit buurlanden, maar er zijn ook veel studenten uit de VS en Europa. De meeste Nederlandse studenten gaan naar China om de Chinese taal en cultuur te studeren.

Nuffic Neso China

Nederland heeft in China een Netherlands Education Support Office (Nuffic Neso) dat Nederlandse studenten informeert over studie- en stagemogelijkheden in China en vice versa. Neem contact op met onze collega’s van Neso China in Beijing als je vragen hebt over studie of stage in China.

Meer informatie

In de folder van Neso China vind je meer informatie over studie- en stagemogelijkheden.

Waarom China?

  • China is een belangrijke speler in de wereldeconomie en studie of stage in China staat goed op je cv.
  • Studie of stage in China biedt je een unieke kans om meer te leren over dit bijzondere land en haar cultuur.
  • Het studentenleven in China is zeer betaalbaar en China is zeer veilig.

Meer informatie

In de folder van Neso China vind je meer informatie over studie- en stagemogelijkheden.

Study in China! (539.4 kB)

Lees de Commisceo Global Culture Guide voor meer informatie over China als land, Chinese gewoontes en gebruiken en fun facts.

Het Confucius Instituut organiseert taalcursussen, workshops en lezingen over China. Er is een Confucius Instituut in Groningen en in Maastricht.

Laatste wijziging: 18-09-2020 15:26