Denemarken - Aarhus - Bas

Bas deed een semester pedagogiek: "Als je twijfelt zeg ik: gaan!"

  • Opleiding: Pedagogiek
  • Instelling: Fontys Hogeschool Sittard
  • Buitenlandervaring: Uitwisseling
  • Locatie: Aarhus, Denemarken
Bas


Verrassend

Het schooljaar begon vroeg in Denemarken, maar alles was geregeld en ik was klaar om te gaan! De Erasmusbeurs op zak, de hele checklist van team Study Abroad afgewerkt en ook de huisvesting was geregeld. Begin augustus zat ik in Aarhus en twee weken later begonnen de lessen al.

Daar zat ik dan, in een klas met alleen maar internationale studenten. Slovenië, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Finland, Noorwegen, Letland, België en een verassend aantal Nederlanders. Deze bende internationale studenten was wat ik in de komende tijd mijn familie zou gaan noemen en met wie ik een onvergetelijke tijd tegenmoet zou gaan.

Welkom

De meesten van ons woonden net als ik op een campus (skoldhoj kollegiet). Deze woonplekken waren geregeld door de Universiteit die trouwens ook echt zijn best gedaan heeft om ons welkom te ontvangen en ons wegwijs te maken in de stad.

Als je naar het buitenland gaat weet de instelling waar je gaat studeren heus wel dat je niet alleen komt om te studeren! Dus ze zorgden voor veel leuke activiteiten, zoals een kamp bij de zee, waardoor we als groep ontzettend hecht werden.

Grenzen verleggen

Ik woonde in een dorm waar acht personen wonen en waar iedereen zijn eigen badkamer, wc en slaapkamer heeft maar waar we een keuken en woonkamer deelden. Hier woonden niet alleen internationale studenten, maar ook de Denen zelf.

Dit werd mijn thuis voor de komende vijf maanden. Een vijftal maanden die in het teken stonden van vriendschap, grenzen verleggen, nieuwe ervaringen opdoen, creativiteit en uitgaan. Vijf maanden om nooit te vergeten en die ervoor gezorgd hebben dat ik zowel een tweede huis als een tweede (internationale) familie heb bij wie ik altijd terecht kan.

Bas in een groep
Bas (met kerstmuts) en zijn vrienden

Praktische informatie

Voor de studenten die nu NOG niet overtuigd zijn om naar het buitenland te gaan wil ik graag nog wat praktische informatie geven. Qua financiering krijg je een Erasmusbeurs, die afhankelijk is van het land waar je naar toe gaat. Het grootste deel van deze beurs krijg je in het begin. Een klein deel aan het eind van je studie of stage.

Verder krijg je een vergoeding voor je OV die je ongeveer honderd euro extra oplevert. Bovendien is het een investering in je toekomst en kun je, als je niet uitkomt, nog altijd geld lenen van DUO. Financiering hoeft zeker geen probleem te zijn!

Sterker

Voor een studie of stage in het buitenland kun je ook veel hulp verwachten van het international office, of het Team Study Abroad. Bovendien is alle informatie ook hier op WilWeg te vinden!

Als je twijfelt zeg ik: gaan! Het is een ervaring die je altijd bij zal blijven en die jou als persoon alleen maar sterker zal maken. Er is niks zo waardevol als een investering in jezelf. 

Bas

Laatste wijziging: 27-10-2017 09:44