Denemarken - Aarhus - Fenne

Fenne doet een master Strategy, Organisation and Leadership: “Ik mocht een live interview aanschouwen met zijne koninklijke hoogheid Prins Joachim van Denemarken.”

  • Opleiding: Strategy, Organisation and Leadership
  • Instelling: Aarhus University
  • Buitenlandervaring: hele master in het buitenland
  • Locatie: Aarhus

Fenne en prins Joachim bij International Talent Conference 2016

Wat was het hoogtepunt van je uitwisseling?

Copenhagen Capacity initieerde Youth Goodwill Ambassador of Danmark programma. Dit is een globaal talent- en carrièreontwikkelingsprogramma. Als lid van vereniging mocht ik een live interview aanschouwen met zijne koninklijke hoogheid Prins Joachim van Denemarken. Hij ging een open dialoog aan over wonen in het buitenland en over Denemarken als een carrièrebestemming. Het was erg leuk om te horen hoe hij het heeft ervaren om net zoals ik een internationaal leven te hebben.

Hoe vond je huisvesting?

Er staan tips op de website van de uni en als je snel bent kun je je opgeven voor huisvesting via de universiteit. Sommigen huren een flat van iemand die zelf op exchange gaat. Zodra je weet dat je naar Aarhus wilt gaan, schrijf je dan in bij Studenthousing Aarhus.

Hoe heb je je uitwisseling gefinancierd?

Met een Erasmusbeurs, studiefinanciering en spaargeld. Nu was het eerst door steun van mijn ouders en sinds ik een bijbaan en studiefinanciering heb verdien ik ruim voldoende.

Hoe heb je een bijbaan gevonden?

Het kan behoorlijk lastig zijn om een bijbaantje te vinden. Aarhus Uni helpt je met het vinden van een baan. Zo is er een jobbank, kan je je CV laten checken door een professional en kunnen ze je motivatiebrief doorlezen en hier opbouwende kritiek op geven.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Ongeveer €620 per maand.

Heb je tips voor anderen die nog naar het buitenland gaan?

Leer zo snel mogelijk Deens! Lessen worden drie jaar gratis aangeboden. Let erop dat je Nederlandse paspoort lang genoeg geldig is. Open een Deense rekening, dit heb je nodig voor de huur en bespaard transactiekosten. De universiteit helpt met verblijfsvergunningen en je gezondheidsverzekering (dit is gratis).

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Er zijn Facebookgroepen voor exchange of fulltime studenten. Dit is dé manier om in contact te komen met mensen. Daarnaast zijn er op de universiteit introductie dagen en is er een Buddyprogramma.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Het is leuk als je een paar zinnen of woorden kunt zeggen in de taal van het land waar je heen gaat. Verder zou ik vanaf dag 1 al meedoen met alle sociale activiteiten die de universiteit, ESN, of de mensen in je exchange Facebookgroep organiseren. Zo leer je al meteen mensen kennen. Ga al een paar dagen voordat je lessen of stage begint naar de stad waar je de komende tijd gaat doorbrengen. Gebruik deze dagen om je nieuwe omgeving te ontdekken en eraan te wennen.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Je komt uit je comfortzone! Je leert jezelf, nieuwe mensen, een nieuwe stad of land en cultuur beter kennen. Verder krijg je de kans om een internationaal netwerk op te bouwen. Dat kan goud waard zijn.

Fenne

Laatste wijziging: 22-04-2016 16:39