Denemarken - Haderslev - Jelmer

Jelmer studeert Business Language and IT Based marketing communication: "Na 3 jaar in Denemarken voel ik me toch wel een stukje Deens en voel ik me hier ook erg thuis."

  • Opleiding: Business Language and IT Based marketing communication
  • Buitenlandervaring: Volledige studie
  • Instelling: University College Syddanmark
  • Locatie: Hadersleve, Denemarken

Jelmer

Over mij

Ik ben Jelmer Jetten, 25 jaar oud en sinds 3 jaar woonachtig in Denemarken als student. Ik woon sinds de zomervakantie van 2014 in Denemarken, nadat ik me in februari van dat jaar al had aangemeld voor de studie en (gelukkig) werd uitgekozen om te mogen beginnen!

Wat ik studeer en waarom ik hiervoor heb gekozen

Ik studeer Business language and IT-marketing communication aan het University College Syddanmark. (Syddanmark betekent Zuid-Denemarken) Momenteel zit ik in het afstudeerjaar en verwacht in in januari af te studeren.

Ik kende een Deense jongen via het internet en ben via hem in contact gekomen met deze hogeschool. Hun manier van introduceren en lesgeven sprak me zo aan dat ik voelde, dat ik er gewoon voor moest gaan. Het Deense schoolsysteem is heel anders ingericht dan in Nederland. Er ligt heel veel focus op het samenwerken. In plaats van veel theorie, krijg je meer echte groepsprojecten, seminars van mensen uit het bedrijfsleven en is er veel meer focus op je individuele ontwikkeling. Je voelt je hier niet als een nummer, maar als een persoon dat echt gezien word. Dit is soms in Nederland wel anders, althans dat gevoel had ik. De manier van leren werkt hier veel effectiever voor mij, dan in Nederland. 

Mijn plannen na de studie

Na inmiddels na 3 jaar woonachtig te zijn in Denemarken voel ik me toch wel een stukje Deens en voel ik me hier ook erg thuis. Nadat ik Deens heb leren spreken en het nu vloeiend beheers, voel ik me ook erg prettig in het contact met de Denen en als je ze leert kennen zijn het hele warme lieve mensen. Inmiddels heb ik naast mijn studie ook een studiebaan hier in Denemarken bij Trendhim,(een winkel met mannenaccessoires) die mij de kans hebben gegeven me verder te ontwikkelen in het Deense bedrijfsleven. Daar leer ik veel van en ik ben ze dan ook dankbaar voor deze kans.

Ik zie mezelf in de komende jaren uiteraard eerst afstuderen, werken, veel kennis opdoen en een leuk huis kopen samen met mijn vriendin. Wellicht daarna dat we een kinderwens in vervulling willen laten gaan, maar voor nu willen we ons vooral focussen op onze carrière. 

Hoe ga ik om met de cultuur, familie en heimwee?

Ik heb in het begin wel wat heimwee gehad. Vooral het eerste halfjaar was niet heel gemakkelijk. Maar inmiddels heb ik eigenlijk geen heimwee meer.  Ik heb hier inmiddels mijn vriendengroep weer opgebouwd, woon samen met mijn lieve vriendin en zie mijn ouders en familie eens in de paar maanden. In het begin heb ik het wel eens lastig gehad en mijn familie, vrienden en Nederland gemist, maar ik ben hier goed opgevangen en het heimwee gevoel is op ten duur weggegaan. Ik zie mijn familie of in ieder geval een deel van de familie en vrienden meestal elke 4-5 maanden een paar dagen. Gelukkig ben ik woonachtig in het zuidelijke deel van Denemarken op Jutland en is het niet het einde van de wereld om naartoe te rijden. Vanaf hier naar Hengelo is te doen in ongeveer 5,5 - 6 uurtjes rijden.

Er zijn niet zo heel veel cultuurverschillen tussen Denemarken en Nederland. Vandaar dat ik me redelijk makkelijk kon aanpassen. De Denen houden werk en privé heel erg strikt gescheiden en hechten hier heel veel waarde aan. De winkels en bedrijven gaan hier vaak om 16 uur s’middags al dicht en mensen nemen echt de tijd voor elkaar en maken er elke dag een mooie dag van samen. Er is weinig tijdsdruk en overal waar je naartoe gaat word de tijd voor je genomen, dat is wel echt heel prettig. Ook omdat er niet zo heel veel mensen wonen in Denemarken, heb je een erg rustige omgeving en is het erg ruimtelijk. Verder op enkele tradities en bepaalde gerechten na is de cultuur niet heel erg verschillend. 

Tips voor het kiezen van een studie in het buitenland

Kies een land niet te ver van je thuisland om mee te beginnen. In ieder geval een land dat een vrij gemakkelijk reisverbinding heeft met je thuisland. Op deze manier kan je altijd je familie een keer bezoeken als je last hebt van wat heimwee. Heimwee komt veel voor dus onderschat dit niet. Doe ook wat onderzoek naar hoe de administratie in het land van bestemming is geregeld en zorg ervoor dat je al het papierwerk klaar hebt, voordat je gaat. Ik zie heel vaak studenten aankomen, zonder kamer, zonder registratie en ga zo maar door. Dit kan je makkelijk online doen vanuit huis vaak en het zal je gigantisch veel rompslomp besparen. Zorg ervoor dat je geregistreerd bent, zorg voor een kamer, verzekeringen, telefoonnummer etc. Het helpt je enorm. Ook zijn er vaak veel facebook groepen beschikbaar met andere studenten die je graag verder helpen.

Leuke anecdotes over Denemarken

De Deense mensen zijn minder terughoudend als de meeste Nederlanders denken. Ik heb dit niet anders ervaren dan in Nederland zelf. Dit is dus een fabeltje.

Denen zijn verder heel erg eerlijk en je zal zien dat als je iets verliest, je het meestal netjes terug krijgt. Ook zal je bij restaurants regelmatig de kinderwagen (met baby erin) buiten zien staan, terwijl de moeders binnen koffie drinken. Dit is hier in Denemarken heel gewoon en er word dus ook niet raar van opgekeken.

Laatste wijziging: 14-11-2017 07:18