Finland - Helsinki - Kim

Kim deed een stage International Business and Management Studies: "Het is erg fijn om de voordeur open te doen en te beseffen dat je zeven nieuwe vrienden hebt."

  • Opleiding: International Business and Management Studies
  • Instelling: Hogeschool Rotterdam
  • Buitenlandervaring: stage
  • Locatie: Helsinki

Kim in Helsinki

Het moment dat je daar staat, in een vreemd land waarvan je de cultuur niet kent en de taal niet beheerst. De mensen die je passeren op straat herken je niet. De straten en gebouwen zijn je vreemd. Maar toch kan je niet stoppen met glimlachen. Je hebt je nog nooit zo gelukkig gevoeld en bent nu al nieuwsgierig naar wat morgen je gaat brengen. Ik denk dat deze beschrijving het dichtst in de buurt komt van mijn beleving in Finland.

Verslaafd

Ik ben Kim, 21 jaar oud en verslaafd aan reizen. Wat is er nou leuker dan rondstruinen in een stad of land dat je niet kent? Dankzij mijn passie voor reizen ben ik International Business and Management Studies (IBMS) gaan studeren. Tijdens die studie ben je verplicht om minimaal een semester (vijf maanden) in het buitenland door te brengen.

Dus daar ging ik, als tweedejaars student, op zoek naar een stage. Ik heb het hele internet afgestruind, zonder gebruik te maken van een bemiddelingsbureau. Ik had geen voorkeur voor een land.

Facebookgroep

Natuurlijk heb je altijd wel hulp vanuit je opleiding. Mijn study exchange coördinator heeft een Facebookgroep aangemaakt waarin ze regelmatig vacatures plaatst van bedrijven die bekend zijn bij de Hogeschool. De meeste onderwijsinstellingen hebben wel een lijst met alle bedrijven waar studenten al een keer stage hebben gelopen.

Ik ben veel tijd kwijt geweest met het regelen van huisvesting. Uiteindelijk wist ik een kamer te huren in een studentenflat. Achteraf gezien de beste keuze ooit. Aankomen in een onbekend land waar je niemand kent is super eng en spannend. Om dan vervolgens de voordeur open te doen en te beseffen dat je zeven nieuwe vrienden/huisgenoten hebt, is erg fijn.

De juiste voorbereiding

Het is natuurlijk erg duur om naar het buitenland te gaan, maar met de juiste voorbereiding en aanvragen kom je er wel. In Finland deed ik een betaalde stage. Dat hielp me mijn huisvesting te financieren. Daarnaast heb ik ook een beurs van Erasmus+ aangevraagd en een OV-vergoeding.

Ik heb heel veel geluk gehad dat ik deze dromen kon vervullen. Ik raad iedereen aan de mogelijkheid met twee handen te grijpen, mocht het op je pad komen. Dat je een andere cultuur leert kennen, was voor mij al reden genoeg. Daarnaast levert het je ook een internationaal netwerk op en vrienden voor het leven. Dat maakt een buitenlandervaring tot iets unieks.

Helpen

Voor mij is het nu tijd om me op mijn opleiding te storten en af te studeren. En daarna? Dan wil ik nog meer dromen vervullen! In de tussentijd wil ik natuurlijk graag mijn ervaringen delen en anderen hiermee helpen. Alles wat ik al verkeerd heb gedaan, kan jij dan mooi in één keer goed aanpakken. Dus… mocht je vragen hebben: stuur me een of benader me op LinkedIn. Ik help je graag!!

Kim

Laatste wijziging: 27-10-2017 09:56