Finland - Helsinki - Maaike

Maaike deed een uitwisseling in het kader van haar opleiding marketing en communicatie. "Je leert niet alleen andere mensen kennen, je leert ook vooral jezelf kennen."

  • Opleiding: marketing en communicatie
  • Instelling: Da Vinci College Dordrecht
  • Buitenlandervaring: uitwisseling
  • Locatie: Helsinki, Finland

Maaike Lyane

Wat heb je gedaan in Finland?

Ik heb meegedaan aan het project Building Brands. Dit project gaat over branding en het omgaan met opkomende merken. In Helsinki kwamen 4 scholen bij elkaar die meededen aan dit project: 2 uit Nederland en 2 uit Duitsland. En er waren natuurlijk ook Finse studenten. Het mooie aan dit project is dat je in steeds verschillende groepjes opdrachten uit moest voeren. Zo waren we steeds met studenten uit andere landen aan het samenwerken aan bijvoorbeeld een elevator pitch, product ontwerp of promotiemateriaal.

Wat heb je geleerd van deze uitwisseling?

Het was het echt waard om een tijdje naar het buitenland te gaan en je normale leven even achter te laten. Niet alleen voor het project zelf. Ook buiten het project om leerde je veel, zoals voor jezelf zorgen en voor jezelf opkomen. Soms voel je heimwee of voel je je alleen. Juist op die momenten moet je jezelf bewijzen en sterk zijn. Ook al voel je je niet lekker, of ben je bang of kan je niet goed vinden in de groep, er is altijd wel iets om voor te blijven. Als je terugkijkt, dan zul je nooit meer spijt hebben van zo’n ervaring. Je hebt veel momenten dat je jezelf tegenkomt als je in het buitenland zit. Maar ik denk juist dat dit goed is. Je leert niet alleen andere mensen kennen, je leert ook vooral jezelf kennen.

Wat zou je tegen andere studenten zeggen die naar het buitenland willen gaan?

Nu ik terug in Nederland ben en mensen mijn verhalen over Finland vertel, doe ik dit toch met een lach. Want wie kan nu zeggen dat je met -10 graden hard ging lopen, in zeewater zwom, ‘’eventjes’’ naar Estland ging met een boot, op een rivier stond te dansen en wel tot 4 keer toe volledig de weg kwijt is geraakt? Ik zou alles zo weer overdoen, maar ik hoop volgende keer naar een iets warmer land te gaan. En aan iedereen die twijfelt: durf ja te zeggen en de uitdaging aan te gaan, want het is het zo waard!

Maaike

Laatste wijziging: 26-10-2018 12:03