Finland - Metropolia - Alexander

Alexander deed een minor voor zijn ICT-studie. “Ik heb al met al een fantastische tijd gehad in Finland en ga dit land zeker missen. Als de kans zich weer zou voordoen zou ik zeker weer gaan.”

  • Opleiding: ICT
  • Instelling: HZ University of Applied Sciences
  • Buitenlandervaring: minor
  • Locatie: Metropolia, Finland

 Alexander in Metropolia

Hoe heb je je studieplek gevonden?

Als ICT-student was het voor mij een logische stap om naar Finland te gaan: het land waar de Nokia telefoons en UNIX vandaan komen. Via de HZ University of Applied Sciences kon ik mijn minor doen in Finland, om precies te zijn aan Metropolia University of Applied Sciences.

Hoe heb je het gefinancierd?

Naast de maandelijkse studiefinanciering die ik al kreeg, heb ik de Erasmus+ beurs ontvangen. De waarde van deze beurs verschilt per land, dus let hierop tijdens de voorbereiding. Ik had zelf uiteindelijk genoeg geld om de maanden door te komen.

Per week heb ik ongeveer vijftig euro uitgegeven aan levensonderhoud. Het is wel erg handig om een spaarpotje te hebben, zodat je met georganiseerde trips of reisjes mee kan!

Had een organisatie of onderwijsinstelling al wat voor je geregeld?

In Finland kwam ik in een warm bad terecht. Ik kon mijn docenten benaderen met vragen, en ik kreeg erg veel informatie van het International Office. Eenmaal aangekomen kreeg ik een tutor toegewezen om mij op weg te helpen.

Mijn gastuniversiteit zorgde ook voor informatie met betrekking tot het aanvragen van het Finse equivalent van de OV-chipkaart. De regionale huisvestingsorganisatie, HOAS, regelde mijn huisvesting. Dit was erg fijn, want ik had er weinig moeite mee om alles te regelen.

Moest je zelf nog veel regelen?

Zelf moest ik ook nog aardig wat regelen. Denk hierbij aan het aanvragen van beurzen en het uitzoeken van cursussen. Hier gaat veel administratief werk mee gepaard, zoals documenten opsturen, controleren, inscannen, en handtekeningen zetten.

Vooral het papierwerk voor het aanvragen van de Erasmus+ beurs was erg vervelend.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ik begon ongeveer drie maanden voor vertrek met de voorbereidingen. Ik ben een pietje precies, en ik wil graag alles 100% weten van tevoren, maar dat kan nou eenmaal niet altijd.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Toen ik aankwam op de luchthaven van Helsinki en de regen uit de lucht viel, voelde ik mij gelijk thuis. Daarna werd ik naar mijn huis gebracht en ontmoette ik gelijk mijn huisgenoten. Aangezien zij uit allerlei verschillende landen kwamen, om precies te zijn uit Thailand, Maleisië, Zuid-Korea en Hongarije, was het erg interessant om met ze te praten over hun eigen land en cultuur. Dit was een geweldige manier om andere culturen te ontdekken.

Ook heb ik tijdens mijn buitenlandverblijf diverse reizen gemaakt in Finland. Ik heb het LUX festival in Helsinki bezocht, en ik heb het bekende Vappu meegemaakt; dit is de viering van de eerste dag van mei.

Ook heb ik vanuit Finland naar omringende landen gereisd. Zo ben ik in Stockholm en Tallinn geweest, en heb ik geleerd dat veel vooroordelen over Rusland niet waar zijn.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Stress niet te veel tijdens de voorbereiding. Als je zorgt dat je op de hoogte bent van de voortgang, dan kan er niet veel misgaan. Zorg dat je contact hebt gehad met je gastuniversiteit, en dat je iets weet van het land waar je naartoe gaat. Verdiep je alvast wat in de cultuur, maar denk ook na over de kosten die gepaard gaan met een buitenlandverblijf.

Voorbereidingen daargelaten, geniet vooral van de mooie dingen die een land te bieden heeft. Ga mee naar feestjes, excursies, en leer mensen kennen. Wees vooral niet bang om alleen te zijn; je zit immers met een hele groep internationale studenten die allemaal in hetzelfde schuitje zitten!

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Het is een mooie manier om andere culturen te leren, weg te zijn van je natuurlijke omgeving en te leren om out-of-the-box te denken. Je leert nieuwe vrienden kennen en met een beetje geluk heb je er binnen no-time logeeradressen over de gehele wereld erbij!

Alexander

Laatste wijziging: 26-10-2018 12:04