Financiering

Wil je studeren in Finland, dan zijn er diverse studiebeurzen beschikbaar. Buiten dat kan je in veel gevallen studiefinanciering ontvangen. Je hoeft geen collegegeld te betalen in Finland.

Collegegeld

Het hoger onderwijs is in Finland gratis voor studenten uit de EU. Je bent wel verplicht jaarlijks het lidmaatschapsgeld voor de studentenbond te betalen. Voor een bedrag tussen de € 30 en € 100 ontvang je een studentenkaart, die ook recht geeft op diverse kortingen en diensten. Een aantal polytechnics (hbo’s) vraagt tegenwoordig een vergoeding voor studiematerialen.

Let op: ga je via een uitwisselingsprogramma naar Finland, dan betaal je in Nederland collegegeld. 

Studiefinanciering

In veel gevallen kun je studiefinanciering ontvangen tijdens je studie in Finland. Als je tijdelijk gaat dan moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool en moet je studie in Finland deel uitmaken van je Nederlandse opleiding. Lees meer op de pagina over studiefinanciering in het buitenland

Wil je je volledige studie in Finland doen? Dan moet je bij DUO aanvragen of je je studiefinanciering mee mag nemen. Kijk voor de voorwaarden, aanvullende informatie en manier van aanvragen op de website van DUO.

In Finland hoef je als student geen collegegeld te betalen. Daardoor lijkt het alsof je niet in aanmerking komt voor de regeling meeneembare studiefinanciering. Maar daar kom je wel voor in aanmerking. Studenten die naar Scandinavië willen, mogen niet afgewezen worden voor de meeneembare studiefinanciering op grond van het feit dat ze geen collegegeld betalen.

Studiebeurzen voor Finland

Studeren in Finland is duurder dan hier blijven, maar er zijn mogelijkheden om je studie-avontuur te financieren. Met een beurs van Erasmus+ kun je studeren of stage lopen binnen Europa. Je eigen hogeschool of universiteit moet wel deelnemen aan Erasmus. Informeer bij je eigen buitenlandcoördinator welke overeenkomsten en mogelijkheden er zijn.

Doctoraalstudenten kunnen een beroep doen op de CIMO-beurs. Meer over de CIMO-mogelijkheden en voorwaarden vind je op Study in Finland. Nog meer informatie over beschikbare beurzen vind je via de Beursopener van Nuffic, een zoekmachine voor beurzen en fondsen.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt moet je altijd een begroting opstellen. Hoe je dat kan doen en waar je allemaal rekening mee moet houden, vind je in de voorbeelden en richtlijnen op deze website.

Laatste wijziging: 05-12-2018 13:36