Frankrijk - Daumazan-sur-Arize - Joey

Joey deed een stage Leisure & hospitality: “Later ga ik mijn kleinkinderen vertellen over mijn avontuur.”

  • Opleiding: Leisure & hospitality, niveau 3
  • Instelling: Scalda (college voor Toerisme)
  • Buitenlandervaring: Stage bij Résidence Château Cazalères
  • Locatie: Daumazan-sur-Arize

Joey Israel

Waarom wilde je naar Frankrijk?

Vanwege de taal, de cultuur en het mooie weer natuurlijk. Het is zoveel meer dan stagelopen in Nederland. Het is een enorme verrijking als je erheen kan.

Hoe heb je je stageplek gevonden?

Mijn docent kende het park van vroeger. De stage vond ik snel via Kenwerk (nu www.stagemarkt.nl). Ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en kreeg te horen dat ik was aangenomen.

Joey Israel en collega'sMoest je zelf nog veel regelen?

Nee. Er werd voor mij een vliegticket geboekt. Voor vertrek had ik in Nederland een kennismakingsdag met andere personeelsleden.

Wat hield je stage in?

In vijf maanden deed ik bij Résidence Château Cazalères ervaring op bij animatie en de receptie. Aankomende zomer ga ik er weer werken als animatieleider. Het liefst ga ik later wonen in Frankrijk. Het ligt er natuurlijk aan of ik daar een baan kan vinden. Later ga ik mijn kleinkinderen vertellen over mijn avontuur.

Sprak je al goed Frans voor je vertrok?

Nee. Toen ik daar naartoe ging, sprak ik een heel klein beetje Frans. Ze praten daar zo snel. In het begin vroeg ik mijn collega het gesprek over te nemen. Gaandeweg werd mijn taal steeds beter. Gewoon blijven oefenen.


Wat heb je geleerd tijdens je stage?

Joey Israel danst

Ik was net 17 toen ik daar begon als stagiair. Naarmate mijn contacten en de taal beter werden, ontwikkelde ik mijzelf. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en groeide in mijn rol als animator. Kinderen enthousiasmeren en dansen op liedjes zoals de Candy man van Christina Aguilera. In het begin dacht ik: ‘Dat ga ik echt niet doen’. Tot ik zag hoe leuk de kinderen en ouders reageerden. Dan is het geweldig om te doen.

Wat heb je nog meer geleerd?

Wassen en strijken moest ik gewoon zelf. Je wordt een stuk zelfstandiger, omdat je meer op jezelf aangewezen bent.

Had je als animator zelf wel vrije tijd?

Ja hoor. Het was leuk om de omgeving te verkennen. Samen met andere stagiairs en werknemers bezochten we een aantal steden in de buurt.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Ik had het geluk dat het bedrijf mijn stage betaalde. Kost en inwoning waren gratis. Voor de overige kosten kon ik gebruikmaken van een beurs. ’s Morgens at ik een heerlijk stokbroodje bij het ontbijt en ‘s middags aten we met alle stagiairs en personeelsleden warm. Na het werk kregen we een ‘sluitingsdrankje’. Alles was goed verzorgd.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Kijk van tevoren goed waar je heen wil. Weet je waar naartoe, lees dan meer over de omgeving: wat is er te doen, wat kun je er leren? Contact met de omgeving, de bewoners is zo leuk. O ja, je moet niet te veel last hebben van heimwee.

Joey

Laatste wijziging: 29-02-2016 17:05