Frankrijk - Aix-en-Provence - Sabien

Voor haar studie lerarenopleiding Frans ging Sabien naar het zuiden van Frankrijk, waar ze de tijd van haar leven had.

  • Opleiding: Lerarenopleiding Frans
  • Instelling: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Buitenlandervaring: Erasmus
  • Locatie: Aix-Marseille Université

sabien in aix en provence

Wie mij vooraf had verteld dat mijn ERASMUS-verblijf in Zuid-Frankrijk voorbij zou vliegen, had ik waarschijnlijk ietwat sceptisch aangekeken. Maar het is helemaal waar: inmiddels ben ik al in de laatste week van mijn minor in Aix-en-Provence beland. De maanden zijn voorbij gevlogen en er is helaas nog maar één week over om te genieten van het prachtige zuiden van Frankrijk.

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Midden januari ben ik voor de minor van mijn studie lerarenopleiding Frans naar het zuiden van Frankrijk afgereisd. Na maanden van voorbereiden en het invullen van veel formulieren was het dan eindelijk zover: ik vertrok naar Aix-en-Provence!

Aix-en-Provence is een stad in het zuiden van Frankrijk, op een halfuur rijden van Marseille. Op de laatste dag van de maand mei zal ik weer naar Nederland vertrekken, dus in totaal heb ik zo’n vijf maanden als ‘’Aixoise’’ in deze stad doorgebracht.

Wat heb je daar gedaan?

Tijdens mijn verblijf heb ik lessen op Aix-Marseille Université gevolgd, om precies te zijn op de faculteit genaamd École Supérieure du Professorat et de l’Éducation (kortom: ESPE). De master die ik daar gevolgd heb, is te vergelijken met de Nederlandse PABO, de studie voor leraar basisonderwijs.

Daarnaast heb ik avondlessen op een andere faculteit gevolgd om mijn niveau Frans te verbeteren. Als kers op de taart heb ik ook het onderwijs in Frankrijk beter leren kennen. Ik ben namelijk als stagiaire op de Franse basisschool aan de slag gegaan!

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Omdat ik studeer om docent Frans te worden en ik door mijn studie al veel van de Franse taal en cultuur af wist, heb ik mijn kennis tijdens mijn verblijf in Frankrijk volledig in praktijk kunnen brengen en kunnen uitbreiden. Tijdens gesprekken is de gemeenschappelijke taal altijd Frans en samen help je elkaar om je beheersing van de taal te verbeteren. Het kletsen in het Frans vind ik heerlijk en daarbij bevalt de Franse cultuur mij ook erg goed!

In vergelijking met Nederland zijn er wel degelijk verschillen op te merken. Hier zijn duidelijk meer zonuren en er wordt volop gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, want de fiets zie je hier maar zelden!

Hoe heb je de keuze gemaakt voor deze studieplek?

De keuze voor Aix-en-Provence heb ik zelf gemaakt. Er waren enkele steden in Frankrijk waar ik uit kon kiezen en eigenlijk wist ik al vanaf het begin dat ik mijn minor hier in het zuiden wilde doorbrengen. Hier heb ik dan ook geen moment spijt van gehad.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Een Erasmus betekent niet alleen vakken volgen om jouw studiepunten te kunnen verzamelen, maar ook nieuwe mensen en culturen ontmoeten, vriendschappen aangaan met mensen van over de hele wereld, spontane dingen ondernemen en reizen, héél veel reizen: zo heb ik niet alleen aan de steden in de Provence een bezoek gebracht, maar ook aan Zwitserland en aan de Elzas!

Daarnaast is het ook een manier om zelfverzekerder te worden: je bent helemaal op jezelf aangewezen en moet jezelf zien te redden in een andere taal en cultuur.
Kortom, voor mij een avontuur om nooit meer te vergeten!

Sabien Nijman

Laatste wijziging: 06-06-2019 10:09