Frankrijk - Lille - Noekie

Noekie studeerde en liep stage in Lille: "Omdat Frankrijk het land is van de bureaucratie, heb ik zelf veel op papier moeten regelen. Bijna niets kon online."

  • Opleiding: Franse taal en cultuur
  • Instelling: Radboud universiteit in Nijmegen
  • Buitenlandervaring: half jaar studie en stage
  • Locatie: Lille

Noekie

Waar ben je geweest?

Tijdens het derde jaar van mijn bachelor ben ik een half jaar naar Lille geweest. Ondanks dat het slechts 3 uur met de auto van Nijmegen ligt, is het een totaal andere wereld! 

Waarom ging je naar het buitenland?

Dat is verplicht tijdens mijn studie, maar dat vond ik totaal niet erg. Het was een goede kans om mijn kennis van de Franse taal en cultuur eindelijk toe te passen in de praktijk. Ik wilde mij onderscheiden van de rest en ging daarom niet alleen studeren, maar ook stage lopen in het buitenland.

Wat deed je in Lille?

Ik heb een half jaar gestudeerd aan l’Université de Charles de Gaulles: Lille III en daarnaast ook stage gelopen als taalassistente Nederlands op een collège en een lycée (middelbare scholen) van de l’Académie de Lille. Omdat de stage op papier slechts 12 uur per week bedroeg, volgde ik daarnaast ook 2 vakken aan de universiteit.

Hoe vond je je stageplek?

Via een poster die bij ons in de universiteit hing. Na een aantal sollicitatiegesprekken in Amsterdam werd ik vrij snel aangenomen.

Hoe heb je je tijd in het buitenland gefinancierd?

Ik betaalde collegegeld in Nederland en hoefde in Frankrijk geen extra onderwijskosten te betalen. Ik ontving een Erasmusbeurs van € 250 euro per maand en een stagevergoeding van meer dan € 800 per maand. Hiervan kon ik eenvoudig rondkomen.

Omdat ik pas in november mijn eerste stagevergoeding ontving, heb ik voordat ik naar het buitenland ging redelijk wat gespaard. Daarnaast had ik via DUO een extra lening afgesloten. Ook kunnen alle studenten in Frankrijk huursubsidie krijgen. Dit was in mijn geval € 100 per maand.

In het buitenland is het altijd handig om extra geld op zak te hebben voor onverwachte situaties. De kosten in Frankrijk zijn ongeveer gelijk aan de kosten in Nederland, maar omdat ik in een grote stad woonde, was ik iets duurder uit. In totaal was ik per maand met verblijf, OV, dagelijkse kosten en kosten voor activiteiten per maand ongeveer € 600 kwijt.

Hoe vond je huisvesting?

Vaak krijg je vanuit de universiteit in Frankrijk een kamer aangeboden, maar omdat ik niet veel op de universiteit in Lille was, had ik hier helaas geen recht op. Ik heb zelf  een kamer gezocht en dit was veel werk en moeite. Ik heb uiteindelijk een kamer gevonden in Fives, een van de buitenwijken van Lille.

Achteraf gezien had ik liever in het centrum van de stad gewoond, omdat Fives niet echt een veilige buurt was. Ik verbleef vaak bij medestudenten en collega’s, wanneer we in de avonden weg gingen 

Moest je zelf veel regelen?

Omdat Frankrijk het land is van de bureaucratie, heb ik zelf veel op papier moeten regelen. Bijna niets kon online. Ik ben ongeveer een jaar voor ik vertrok begonnen met de voorbereidingen.

Ik was erg goed voorbereid, maar heb achteraf nog redelijk wat moeten regelen qua stageformulieren, bankrekeningen en verzekeringen. Ondanks dat ik redelijk goed Frans sprak, was dit af en toe wel lastig, omdat ik weinig verstand had van dit soort zaken. Hierbij kreeg hulp van de universiteit en mijn stagebegeleider.

In Frankrijk zijn er veel voorzieningen en kortingen voor studenten op het openen van een bankrekening en verzekeringen en hier heb ik ook zeker gebruik van gemaakt. Toen alles rond was, verliep het gelukkig redelijk vanzelf.

Hoe zagen je dagen in Frankrijk eruit?

Mijn leven in Frankrijk was erg gevarieerd. Ik ging ongeveer 3 dagen in de week naar stage en 1 dag naar de universiteit. Daarnaast was bezig met het voorbereiden van mijn Nederlandse lessen voor de Franse scholieren.

Op mijn vrije dagen ging ik vaak met vrienden de stad in om musea te bezoeken, te winkelen in Euralille of wat te eten of drinken, wat in Lille heel erg goed kan. In de weekenden ging ik vaak weg met een internationale studentenvereniging naar onder andere Parijs, Mont Saint-Michel, Étretat (Normandië) en andere Franse en Belgische steden.

Kon je veel vrienden maken?

Lille is een echte studentenstad met veel internationale studenten. Daardoor kon ik redelijk snel vrienden maken. We gingen vaak met een grote groep weg, maar ik had een aantal Duitse, Belgische en Nederlandse studenten waarmee ik erg goed bevriend was.

Heb je tips voor anderen die nog naar het buitenland gaan?

Bezoek zo veel mogelijk georganiseerde activiteiten! Kijk wat er in de buurt (of via je universiteit/stage) allemaal aangeboden wordt en ga er op uit. Zo leer je snel je toekomstige vrienden kennen.

Waarom zou iedereen naar het buitenland moeten gaan?

Omdat het echt een ontzettend leuke ervaring is. Je ontwikkelt je als persoon en leert jezelf goed kennen. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om je te laten onderdompelen in een ander land, een vreemde taal en een nieuwe cultuur. In het buitenland leer je veel nieuwe mensen kennen en maak je vriendschappen voor het leven. Wanneer je aan het einde van je verblijf niet naar huis wilt, weet je dat het goed zit!

Noekie

 

Laatste wijziging: 07-05-2020 14:48