Frankrijk - Parijs - Marc

Naar de maan en terug

Sinds een aantal jaren ben ik vanuit de astronomie afdeling van de Radboud Universiteit Nijmegen initiatieven aan het opzetten om radio-antennes op de maan te plaatsen. De reden hiervoor is puur wetenschappelijk, we willen radiosignalen uit het hele vroege heelal detecteren (het was toen hooguit een paar 100 duizend jaar oud) en dit is vanaf aarde niet mogelijk omdat onze atmosfeer deze signalen niet doorlaat.

Deze radiosignalen gaan ons iets vertellen over hoe de eerste sterren en sterrenstelsels zich gevormd hebben en misschien nog wel belangrijker, hoe uit de oersoep van deeltjes en energie het heelal zich gevormd heeft zoals we het nu kennen.

Maar goed, daarvoor moeten we wel buiten de dampkring van de aarde zien te komen met onze radio-antennes en daarbij is de maan misschien wel de beste plek. Het probleem hierbij is dat instrumenten die op maan komen aan veel zwaardere eisen moeten voldoen dan dezelfde instrumenten die gewoon op aarde blijven.

Met dat laatste type radio-antennes hebben we in Nijmegen en ook elders in Nederland veel ervaring, maar de specifieke kennis voor dergelijke instrumenten die een lancering moeten kunnen overleven, of de extreme condities op de maan moeten kunnen overleven is de expertise van LESIA, het wetenschappelijke ruimtevaartinstituut van Observatoire de Paris.

Dit gerenommeerde instituut is gevestigd in Meudon, op een prachtige locatie vanwaar heel Parijs te overzien is. Om gezamenlijk de ontwikkeling van een radio-instrument wat naar de maan kan te coördineren en uit te werken, is via het Van Goghprogramma een samenwerking opgezet.

Hierdoor kan mijn team van twee postdocs en een masterstudent een aantal keer samenwerken met het team in Parijs, en omgekeerd kan het Franse team ook naar Nederland komen. De eerste keer in Parijs was in maart 2014 en we verbleven met het team in een mooi hotel in hartje centrum op steenworp afstand van de Eiffeltoren.

Hotel in Parijs

Naast dat het wetenschappelijke werk heeft kunnen profiteren van deze inspirerende omgeving, hebben we ook erg genoten van de culinaire en culturele aspecten van een bezoek aan deze prachtige wereldstad.

Op dit moment staat het tegenbezoek van onze Franse partners op de planning voor eind november en zijn we, mede door deze samenwerking, op dit moment de eerste gezamenlijke voorbereidingen aan het treffen van een ontwerp van een instrument dat mogelijk rond 2025 naar de maan zou kunnen.

In de tussentijd hopen we nog vaak van Parijs te mogen genieten.

Marc 
Assistent Professor, Afdeling Astrofysica, Radboud Universiteit Nijmegen

Laatste wijziging: 11-01-2019 11:03