Visum en zorgverzekering

Als EU-student heb je geen visum of werkvergunning nodig om te kunnen studeren of werken in Frankrijk. Met een Nederlandse zorgverzekering ben je automatisch verzekerd in Frankrijk. Ga wel van tevoren na wat de dekkingsvoorwaarden zijn en sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.

Studievisa

Als student uit de EU heb je geen visum of verblijfsvergunning nodig om te kunnen studeren in Frankrijk. Je hoeft je ook niet in te schrijven in het bevolkingsregister.

Vraag wel om een bewijs van je verblijfadres bij het bureau ‘publieks- en vreemdelingenzaken’ in het gemeentehuis van je woonplaats. De vreemdelingenpolitie in Frankrijk kan er altijd naar vragen.

Werken tijdens je studie in Frankrijk

Je mag als student uit de EU 964 uur per jaar werken in Frankrijk (60 procent van een fulltime baan). Hiervoor heb je geen verblijfs- of werkvergunning nodig.

Als internationale student in Frankrijk mag e ook werken voor een universiteit, als je studie dit toelaat. Hier zijn aparte regels voor. Tussen 1 september en 30 juni mag je 670 uur werken en tussen 1 juli en 31 augustus 300 uur. Meer hierover vind je op de website van CampusFrance.

Studenten in Frankrijk betalen pas belasting als ze meer dan 3 keer het minimumloon verdienen.

Nederland heeft met Frankrijk afgesproken dat er maar in één land belasting hoeft te worden betaald over hetzelfde inkomen. Je buitenlandse inkomen telt wel altijd mee bij je fiscale inkomen in Nederland. Als je meer wilt weten over belastingzaken in het buitenland, kun je bellen met de BelastingTelefoon op (055) 538 53 85.

Zorgverzekering

Met je Nederlandse zorgverzekering ben je automatisch verzekerd in Frankrijk. Zeg je zorgverzekering dus niet op. Ga voor je vertrek wel na wat de dekkingsvoorwaarden en de procedures zijn. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering af. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.

Naast een eigen verzekering heb je een European Health Insurance Card (EHIC) nodig, ook als je basisverzekering werelddekking biedt. Met deze gratis kaart word je in het buitenland behandeld alsof je deelneemt aan de lokale zorgverzekering. Je kunt een EHIC-kaart bij je zorgverzekeraar aanvragen.

Meer informatie over zorg en (studenten)verzekeringen vind je bij het CAK

Laatste wijziging: 08-10-2019 14:18