Griekenland

Griekenland bestaat uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en meer dan 1400 eilanden. Griekenland grenst in het noorden aan Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. Voor het overige is het vasteland omgeven door zee.

Grenzen

Na een lange onafhankelijkheidsstrijd tegen de overheersing door de Ottomaanse sultans in Istanbul werd Griekenland in 1830 onafhankelijk. De huidige grenzen worden voor het grootste deel bepaald door een laatste, bloedig conflict met Turkije in de jaren twintig van de vorige eeuw. Sindsdien heeft de relatie met buurland Turkije altijd traumatische trekken behouden, al zijn beide landen lid van de NAVO sinds de oprichting daarvan.  

Politieke geschiedenis

Pas na de val van de laatste militaire dictatuur in 1974, heeft Griekenland een echt volledige en stabiele democratische bestuursvorm kunnen ontwikkelen. In de politiek staan de sociaal-democratisch georiënteerde Pasok-partij en een rechts blok zeer vijandig tegenover elkaar.

Geschiedenis

De geschiedenis van het land klinkt door in de zeer emotionele muziek en de heftige dansen, die de internationaal meest bekende cultuuruitingen zijn van het moderne Griekenland. Denk daarbij aan iconen als de componist/musicus Mikis Theodorakis en de chansonnière Melina Merkouri.

Aardbeving

Met buurland Turkije heeft Griekenland lange tijd conflicten gehad. Sinds de aardbevingen van 1999 en de hulp die beide landen elkaar toen boden, is de verhouding aanzienlijk verbeterd. Griekenland steunt nu het Turkse streven om toe te treden tot de Europese Unie. Griekenland behoort tot de eurozone.  

Toerisme

Toerisme is een zeer belangrijke inkomstenbron in het voor Europese begrippen nog vrij arme Griekenland. Daarbij gaat het vooral om de geneugten van zon, zee en strand en om de vele resten uit de klassieke oudheid. Overigens heeft de manier van leven in Griekenland net als de taal weinig te maken met die van de klassieke oudheid.

Bijzonder

In sommige opzichten is Griekenland een wederopstanding van het oude Byzantijnse Rijk met een eigen orthodoxe variant van het christendom. Dit alles maakt Griekenland tot een zeer bijzonder land op de drempel van oost en west.

Nederlands Wetenschappelijk Instituut

Bezoek het Nederlands Instituut Athene

Laatste wijziging: 18-04-2019 12:23