Studie in Griekenland

Er zijn 22 universiteiten en 16 instituten voor hoger beroepsonderwijs in Griekenland. Daarnaast zijn er privé-instellingen voor hoger onderwijs. De Griekse instellingen zijn nog bezig het bachelor-mastersysteem in te voeren. Je studiepunten kun je wel al eenvoudig meenemen.

Hogeronderwijssysteem

Griekenland is het bachelor-mastersysteem aan het invoeren, maar het overgrote deel van de opleidingen hanteert nog het oude systeem. Binnen dat oude systeem duren hoger beroepsopleidingen en de meeste universitaire opleidingen vier jaar. Uitzonderingen zijn de technische opleidingen, die vijf jaar duren, en de studie geneeskunde, die zes jaar duurt.

De vierjarige opleidingen bevatten geen verplichte scriptie, waardoor ze moeilijk te vergelijken zijn met Nederlandse masteropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs. In de vijfjarige technische en agrarische opleidingen is een scriptie of afstudeeronderzoek doorgaans wel onderdeel van het studieprogramma. Naar doel, niveau en inhoud zijn deze vergelijkbaar met de overeenkomstige Nederlandse wetenschappelijke masteropleidingen.

De Griekse hogeronderwijsinstellingen werken wel al met het European Credit Transfer and Accumulation System, waardoor je je studiepunten gemakkelijk kunt meenemen.

Taaleisen

Het onderwijs wordt in het algemeen in het Grieks gegeven, maar er zijn ook enkele opleidingen in het Engels. Je moet bij de instellingen bewijzen dat je de Griekse taal voldoende beheerst. Als je kennis van het Grieks niet voldoende of nihil is, kun je de taal tijdens een voorbereidend jaar aan een Griekse universiteit leren of bijspijkeren.

De waarde van het diploma

Als je thuiskomt met een buitenlands diploma op zak, mag je heel trots zijn op jezelf. Maar je hebt er natuurlijk pas echt iets aan als je toekomstige werkgever dat diploma ook op waarde kan schatten. Maak het jezelf makkelijk bij sollicitaties en vraag een diplomawaardering aan als je weer naar Nederland komt.

Meer weten?

Onderwijssysteem Griekenland (150 kB)

Bekijk een overzicht van hogeronderwijsinstellingen in Griekenland

Zoek Engelstalige opleidingen in Griekenland

Lees meer over de waardering van je Griekse diploma

Laatste wijziging: 25-03-2019 10:10