Ierland

Ierland heeft gerenommeerde universiteiten en biedt onderdak aan vele innovatieve bedrijven. Ieren zijn gastvrij en vertellen graag over hun leven en geschiedenis. Of je er nu heen gaat voor studie, stage of een tussenjaar: je doet er niet alleen kennis op, maar ook vrienden. Vertel straks je eigen Ierse verhaal!

Feiten en cijfers

Ierland (Eire in het Iers) is het meest westelijke eiland van Europa. Het bestaat uit de Republiek Ierland en Noord-Ierland, dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort. Ierland is ongeveer 4x zo groot als Nederland. Er wonen ruim 4,5 miljoen mensen. De hoofdstad is Dublin. Meer dan de helft van de Ieren is jonger dan 30 jaar.

In de jaren ’90 zijn grote economische hervormingen doorgevoerd, met veel succes. Van een land met voornamelijk landbouw veranderde Ierland in een exporteconomie van high tech producten en diensten. Veel multinationals hebben hun internationale hoofdkantoren in Ierland, zoals Google, Pfizer en Facebook. De landbouw (vlees, zuivel en wol) blijft echter belangrijk.

Cultuur

Gaelic en scones: de Ierse cultuur wordt gekenmerkt door Keltische en Britse invloeden. De Kelten zijn de oorspronkelijke bewoners van Ierland. Hun geschiedenis, cultuur en taal (Gaelic, Iers-Keltisch) zijn springlevend. Jong en oud spelen Keltische muziek in pubs en in sommige gebieden wordt nog veel Gaelic gesproken. Ook de Engelse cultuur heeft Ierland diep beïnvloed. Je komt overal Engelse architectuur, organisatiestructuren en gebruiken tegen.

Onderwijs

Ierland heeft een lange onderwijstraditie. De investeringen in onderwijs zijn hoog en hebben een sleutelrol gespeeld in de economische ontwikkeling. Het percentage studenten in Ierland is een van de hoogste ter wereld. Het land heeft 7 universiteiten, 14 technologische instituten en gespecialiseerde colleges (publiek en particulier). De minister van onderwijs is verantwoordelijk voor het systeem, maar de kerk investeert soms ook in particuliere scholen.

Meer weten?

Onderwijssysteem Ierland (286 kB)

Lees de Commisceo Global Culture Guide voor meer informatie over Ierland, Ierse gewoontes en gebruiken en fun facts.

Laatste wijziging: 18-09-2020 15:12