Studie in Ierland

Ierland heeft een lange onderwijstraditie en investeert flink in het hoger onderwijs. De band tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven is er sterk.

Studiemogelijkheden in Ierland

Ierland biedt hoger onderwijs aan in vrijwel alle vakken en richtingen. Het niveau en de kwaliteit zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Je kunt terecht op universiteiten, institutes of technology, en de (vaak gespecialiseerde) publieke en particuliere colleges. Ieder instituut bepaalt zelf de toelatingseisen en het aantal beschikbare plaatsen.

Zoek naar studieprogramma's op Education in Ireland

Hogeronderwijssysteem

Ierland heeft 7 publieke universiteiten en bijna dertig andere hogeronderwijsinstellingen. De helft daarvan zijn institutes of technology. Het hoger onderwijs kent bachelors en masters. De bachelorfase heeft een extra niveau: in 3 jaar kun je een Ordinary Bachelor behalen en in drie à vier jaar een Honours Bachelor. De masterfase duurt 1 à 2 jaar. Daarnaast kun je in het hoger beroepsonderwijs in twee jaar een Higher Certificate halen. Een graduate diploma is bedoeld voor studenten die zich een jaar lang willen oriënteren.

Het diplomasysteem in Ierland is ingedeeld in tien niveaus. Het hoogste niveau leidt tot een doctoraalgraad (PhD). Een handige schijf laat alle diploma’s en graden zien van dit National Framework of Qualifications. Je kunt er ook opzoeken of een diploma erkend wordt.

Kenmerken

Ierland heeft een lange onderwijstraditie. De investeringen in onderwijs zijn hoog en hebben een sleutelrol gespeeld in de economische ontwikkeling. Het percentage studenten in Ierland is een van de hoogste ter wereld. Het Ierse hoger onderwijs heeft sterke banden met het bedrijfsleven. Het Ierse onderwijs is informeel. Creativiteit, flexibiliteit en een praktische houding zijn belangrijk.

De voertaal in het hoger onderwijs is Engels. In het lager- en middelbaar onderwijs wordt Engels en Gaelic (Iers-Keltisch) gesproken. De Ierse minister van Onderwijs is verantwoordelijk voor het onderwijssysteem, maar de kerk investeert soms ook in particuliere scholen. Jaarlijks gaan ongeveer 200 Nederlandse studenten met een beurs naar Ierland, en komen evenveel Ierse studenten hier.

Hogeronderwijsinstellingen in Ierland

Je kunt terecht op universiteiten, institutes of technology, en de publieke en particuliere colleges (respectievelijk colleges of education en independent colleges). De colleges zijn vaak gespecialiseerde instituten.

Uitgebreide informatie over het Ierse onderwijssysteem vind je in de pdf 'Onderwijssysteem Ierland', of ga naar de website Education in Ireland.

Onderwijssysteem Ierland (286 kB)

Laatste wijziging: 09-08-2018 16:38