Ierland - Limerick - Mirna

Mirna deed een uitwisseling bestuurskunde. "Toen het eenmaal zover was om weg te gaan vond ik het toch wel erg spannend."

  • Opleiding: Bestuurskunde
  • Instelling: Erasmus University Rotterdam
  • Buitenlandervaring: Uitwisseling
  • Locatie: Limerick

Mirna

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Eerlijk gezegd had ik er nooit over nagedacht om tijdens mijn studie naar het buitenland te gaan. Ik was me niet bewust van de mogelijkheid, tot een vriendin enthousiast vertelde dat ze heel graag tijdens haar minor naar het buitenland wilde gaan. Aangestoken door haar enthousiasme begon ik er ook serieus over na te denken en zo is het gebeurd; ik heb in Ierland gestudeerd!

Hoe waren de eerste dagen in Ierland? 

Toen het eenmaal zover was om weg te gaan vond ik het toch wel erg spannend. Gelukkig vloog ik niet alleen naar Ierland. Ik reisde met twee studiegenootjes die naar dezelfde universiteit gingen. In Ierland werden we opgehaald met een bus en naar onze campus gebracht. Daar leerde ik mijn huisgenootjes kennen en het was meteen gezellig. De dagen die volgden bestonden vooral uit heel veel nieuwe mensen leren kennen, veel activiteiten die de universiteit georganiseerd had en avondjes doorbrengen in de pub op de campus! 

Moest je zelf veel regelen vooraf?

Achteraf vond ik het best meevallen wat ik zelf moest regelen. Dit kwam vooral doordat het International Office van de Erasmus Universiteit goede informatie geeft over wat je wanneer zelf geregeld moet hebben en waar je allemaal op moet letten. Vooraf moeten vooral veel documenten ingevuld en ingeleverd worden (o.a. voor het aanmelden bij de universiteit en voor financiering), er moet huisvesting geregeld worden en je moet je reis plannen. 

Hoe heb je je uitwisseling betaald?

Ik denk dat ik per maand rond de € 1.000 kwijt ben geweest (exclusief vliegtickets – die overigens niet heel duur zijn). Uiteindelijk heb ik alles kunnen betalen met de beurs van Erasmus+, studiefinanciering, de OV-vergoeding en een kleine bijdrage van mijn ouders. 

Waarom zou iedereen op uitwisseling moeten gaan?

Gewoon, omdat het een superleuke en unieke ervaring is! Je vertrekt even uit je vertrouwde leventje, je stapt uit je comfortzone en je gaat op avontuur! Een uitwisseling levert heel veel op: vrienden over de hele wereld, persoonlijke groei (meer zelfvertrouwen en zelfkennis) en voordeel bij het betreden van de arbeidsmarkt. 

Nog wat tips:

  • Maak je niet teveel zorgen, laat het los en laat het op je afkomen.
  • Zorg dat, wanneer je naar de University of Limerick gaat, je de gehele ‘Welcome Week’ mee kunt maken, omdat er veel leuke activiteiten worden georganiseerd om je welkom te heten. Word daarnaast lid van een (of meerdere) van de ‘clubs & societies’ die gedurende het hele semester veel activiteiten en uitjes organiseren.
  • Zorg dat je goed in de gaten houdt wat je wanneer geregeld moet hebben en wacht niet tot het laatste moment.
  • Geniet bovenal van je tijd in het buitenland, maak nieuwe vrienden, organiseer je eigen etentjes en feestjes en zorg dat je veel ziet van het land waar je bent. 


Mirna

Laatste wijziging: 30-10-2017 12:42