Wonen in Ierland

Wonen in Ierland is kennis maken met de gastvrijheid, humor en warmte van de Ieren. De accommodation officers op de Ierse hogeronderwijsinstellingen kunnen je helpen om woonruimte te vinden. Informeer of start op tijd.

Huisvesting

Zoek je huisvesting in Ierland, dan kan je onderwijsinstelling je meestal helpen. Alle Ierse hogeronderwijsinstellingen hebben een accommodation officer op de campus. Neem contact op met de instelling van je keuze voor informatie.

Wil je zelf zoeken naar een kamer, dan kan dat bijvoorbeeld via College Cribs. Verblijven bij een Iers gastgezin kan ook. Ze worden zorgvuldig geselecteerd. Meestal krijg je een eigen kamer. Informeer bij ‘jouw’ instelling voor de mogelijkheden of ga voor meer informatie naar de website van de Irish Council for International Students.

Een andere mogelijkheid is een appartement huren, al dan niet met een kamergenoot. Een optie op een appartement nemen is meestal niet mogelijk. Ga daarom een paar weken voor de start van je studie naar Ierland als je een appartement wilt huren.

Handige sites zijn OK Roommate, Metro roommates, EasyRoommate,  Let.ie, en Housing Anywhere. Woonruimte kun je ook vinden via lokale kranten en makelaars. Op Daft.ie en MyHome.ie vind je bijvoorbeeld een groot aanbod.

Kosten

Je maandelijkse kosten hangen sterk af van je huisvesting, type studie en leefgewoonten. Gemiddeld betaal je tussen € 600 en € 1.000 per maand voor je verblijf in Ierland. Je dagelijkse boodschappen kosten ongeveer even veel of iets meer dan in Nederland. Dublin is vaak duurder dan elders, ook wat betreft uitgaan. Woon je bij een gastgezin, dan ben je per maand het goedkoopst uit. Meer informatie over kosten vind je op de Irish Council for International Students. Numbeo heeft een actueel overzicht voor de kosten van levensonderhoud in Ierland.

Studentenkaart

Je kunt in Ierland de Student Leap Card kopen. Dit is een studentenkaart waarmee je verschillende kortingen krijgt. Een kaart kost € 15. 

Vervoer

Openbaar vervoer

In Ierland is het openbaar vervoer goed geregeld. Zo heb je een landelijk busnetwerk, waarmee je makkelijk het eiland over kunt reizen. Een andere optie is de trein, of, in Dublin, de tram.

Rijbewijs

In Ierland is je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig, ook bij het huren van een auto.

Laatste wijziging: 08-08-2018 13:56