Indonesië - Surabaya en Jakarta - Egide

Egide deed een studie en een stage trade management: "Studeren in Indonesië was een aparte ervaring. En tijdens mijn stage heb ik erg veel geleerd over de Indonesische bedrijfscultuur en de islam. Opvallend was hoe werk en privé in elkaar overlopen."

  • Opleiding: Trade Management gericht op Azië
  • Instelling: Hogeschool Rotterdam
  • Buitenlandervaring: studie en stage
  • Locatie: Surabaya en Jakarta

Egide

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Na mijn havodiploma te hebben gehaald ben ik samen met mijn vriendin 4 maanden rond gaan reizen in Zuidoost Azië, waaronder Indonesië. Ik vond dit een prachtig land en heb toen besloten dat ik in de toekomst voor werk of studie graag terug wil om het land en de mensen beter te leren kennen.

Welke studie doe je?

Ik ben de opleiding Trade Management gericht op Azië gaan volgen omdat die opleiding de mogelijkheid biedt Indonesisch te leren. Daarnaast, als onderdeel van de opleiding, ga je 5 maanden studeren en aansluitend 5 maanden stagelopen in het land van je taalkeuze.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen het onderwijs in Indonesië en Nederland?

Voor mijn studie ben ik naar Surabaya afgereisd, na Jakarta de grootste stad van het land. Studeren in Indonesië was een aparte ervaring. Nederlands onderwijs is heel erg gericht op het individu, in Indonesië is werken in groepsverband en het delen van kennis juist een prioriteit. Hoe het resultaat behaald wordt (bijvoorbeeld goede samenwerking en betrokkenheid bij de les) is vaak belangrijker dan het resultaat zelf.

Waar woonde je?

Tijdens mijn studie verbleef ik in een zogenaamd rumah kos (kosthuis) waar je badkamer en keuken deelt met Indonesische studenten. Rondom de universiteit waren veel van deze huizen variërend in prijs van € 30 tot € 200 per maand. Overheerlijk eten kon overal om de hoek voor nog geen € 1 gehaald worden.

Wat hield je stage in?

Na mijn studie ben ik verhuisd naar Jakarta om daar stage te lopen bij een onderwijsconsultant die Indonesische studenten helpt in het voorbereidingsproces van hun studie in Europa. Mijn taak was onder andere om studeren in Nederland te promoten onder Indonesische middelbare scholieren.

Wat heb je geleerd tijdens je stage?

Tijdens mijn stage heb ik erg veel geleerd over de Indonesische bedrijfscultuur en de islam. Opvallend was hoe werk en privé in elkaar overlopen. Het personeel fungeerde binnen elke afdeling als een soort familie waarbinnen ontzettend veel loyaliteit aanwezig was en ook buiten kantooruren om waren het vaak elkaars beste vrienden.

De machtsafstand tussen de baas en het personeel was groot en de baas nam elke beslissing binnen het bedrijf, eigen initiatief vanuit het personeel was er amper en werd ook niet verwacht.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Uiteindelijk heeft mijn buitenlandperiode veel opgeleverd. Het is altijd goed om een andere cultuur van dichtbij mee te maken. Dit ontwikkelt je zicht op de wereld en geeft je soms nieuwe inzichten die je kan gebruiken eenmaal terug in Nederland. Ik kan daarom iedereen adviseren om de stap te zetten naar het buitenland.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Zorg dat je goed voorbereid bent en verdiep je (al is het maar een beetje) in de taal en cultuur van het land. Dit zal je helpen contact te leggen met de lokale bevolking en deel te nemen aan het sociale leven aldaar. Als dat eenmaal is gelukt ervaar je geweldige dingen en maak je vrienden voor het leven.

Egide

Laatste wijziging: 22-08-2019 10:10