Indonesië

Indonesië telt duizenden eilanden, ongeveer 300 talen en bijna evenveel etnische groepen. Een factor van eenheid is de islam, die bijna 90% van de bevolking aanhangt.

Feiten en cijfers

Indonesië (Indonesisch: Republik Indonesia), is een archipel van 16.056 eilanden en daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Met een populatie van ruim 260 miljoen is het qua inwoneraantal het op 3 na grootste land ter wereld. Het is tevens het land met de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is.

Indonesië is een agrarisch land. 45% van de bevolking verdient een inkomen in de landbouw. Circa 25% van de totale export bestaat uit agrarische producten.

Hoger onderwijs

Hoger onderwijs in Indonesië wordt gegeven aan 5 soorten instellingen: universiteiten (universitas), academies (akademi), hogescholen (sekolah tinggi), polytechnische scholen (politekniks) en instituten (institut).

Universiteiten en instituten verzorgen zowel wetenschappelijk als hoger beroepsonderwijs. Academies, hogescholen en polytechnische scholen verzorgen uitsluitend hoger beroepsonderwijs. Universitair onderwijs leidt tot een graad, terwijl het hoger beroepsonderwijs afgesloten wordt met een diploma.

Kwaliteitscontrole

Accreditatie van hoger onderwijsprogramma’s wordt sinds 1994 uitgevoerd door de Badan Akreditasi Nasional Perguruan Tinggi (BAN-PT), de National Accreditation Board for Higher Education. BAN-PT valt onder het Indonesische ministerie van Onderwijs en Cultuur. Aan de programma’s wordt een categorie toegekend van A (very good), B (good), C (satisfactory) of D (unsatisfactory).

Op de website van BAN-PT vind je een overzicht met alle hoger onderwijsopleidingen met hun huidige accreditatiestatus (categorieën A-D). De opleidingen met rank D in de lijst zijn niet geaccrediteerd.

Nuffic Neso Indonesië

Nuffic Neso Indonesië informeert Nederlandse studenten over studie- en stagemogelijkheden in Indonesië en vice versa. Neem contact op met onze collega’s in Jakarta als je vragen hebt over studie of stage in Indonesië.

Waarom Indonesië?

  • Indonesië is financieel een aantrekkelijke bestemming voor studenten door de beschikbaarheid van beurzen, het betaalbare collegegeld en de lage kosten van levensonderhoud.
  • Indonesië heeft een groeiend aanbod van internationale cursussen met Engels als instructietaal.
  • Mooi weer, warme mensen en rijke cultuur en natuur.
  • Indonesië is de grootste economie in Zuidoost-Azië en de 10e economie ter wereld op het gebied van koopkrachtpariteit.

Meer weten?

Beschrijving onderwijssysteem Indonesië

Lees de Commisceo Global Culture Guide voor meer informatie over Indonesië als land, Indonesische gewoontes en gebruiken en fun facts.

Bezoek de website van Neso Indonesië voor meer informatie over studeren in Indonesië.

Laatste wijziging: 18-09-2020 15:27