Waarom studeren in het buitenland?

Wil jij… je horizon verbreden? Een onvergetelijke tijd beleven? Proeven van een nieuwe taal, cultuur en land? Een stap vóór hebben op veel andere sollicitanten? Kies dan voor een tussenjaar, studie of stage in het buitenland!

“Wie thuis blijft, doet zichzelf tekort" en "Een ervaring van onschatbare waarde". Dit zijn zomaar een paar uitspraken van studenten die voor een tussenjaar, studie of stage naar het buitenland zijn geweest.

5 redenen om naar het buitenland te gaan

1. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling

Een studie, stage of tussenjaar in het buitenland is een spannend avontuur. Je moet een hoop regelen en jezelf zien te redden in een nieuwe omgeving. Maar na je verblijf in het buitenland kom je sterker en wijzer terug. Je bent ook zelfstandiger. Onderzoek toont aan dat mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond, beter zijn in het bedenken van creatieve oplossingen.

2.Je leert internationale vaardigheden

Tijdens je verblijf in het buitenland leer je een andere wereld kennen. Je wordt je niet alleen bewuster van jezelf en je eigen cultuur, maar ook van de cultuur van het land. Je wordt flexibeler in de omgang met andere mensen en opener naar anderen toe. Deze vaardigheden komen niet alleen in het dagelijks leven van pas, maar ook als je later in een internationale omgeving gaat werken of collega’s krijgt met verschillende achtergronden.

3. Het staat goed op je cv

Met een buitenlandervaring op je cv onderscheid je je van andere sollicitanten. Studenten met een buitenlandervaring op hun cv vinden sneller een goede baan en zijn tevredener over hun baan. Tijdens je verblijf in het buitenland bouw je een netwerk op dat goed van pas kan komen als je straks in een internationale omgeving wilt gaan werken.

4. Het is een unieke uitdaging

Naar het buitenland gaan biedt een hoop nieuwe kansen. Zo kun je bijvoorbeeld vakken volgen die je in Nederland niet hebt. Of studeren aan een topinstelling in jouw vakgebied. Je leert vraagstukken vanuit een internationale context te benaderen en krijgt een bredere blik op je vakgebied. En daarnaast is het een unieke kans om een nieuwe taal leren.

5. Je beleeft een geweldige ervaring

Tijdens je tussenjaar, studie of stage in het buitenland leer je veel nieuwe mensen en een andere wereld kennen. Niet als tijdelijke toerist, maar als inwoner van het land. Als je straks een baan, een hypotheek en wellicht kinderen hebt, kun je niet zomaar meer voor langere tijd naar het buitenland. Nu wel. Dus grijp die kans!

Ben je nog niet helemaal overtuigd?

Lees dan de verhalen van scholieren en studenten die je voorgingen.

Of bekijk deze video!

Heimwee

Veel studenten in het buitenland hebben heimwee. Ben je bang daar ook last van te krijgen? Lees dan onze tips.

Meer weten?

Wil je meer weten over een tussenjaar, studie of stage in het buitenland? Doe de WilWegWijzer en ontdek wat het beste bij jou past.

Laatste wijziging: 24-09-2019 16:57