Studie in Indonesië

Het hoger onderwijs dient drie doelen: onderwijs, onderzoek en gemeenschapsdienst, bekend als Tri Dharma Perguruan Tinggi. De veelheid aan studieprogramma’s reflecteren de rijke geschiedenis, etniciteit en cultuur van Indonesië. Naast reguliere programma’s biedt Indonesië ook een select aantal internationale programma’s.

Hogeronderwijssysteem

Hoger onderwijs wordt gegeven aan vijf soorten instellingen: universiteiten (universitas), academies (akademi), hogescholen (sekolah tinggi), polytechnische scholen (politekniks) en instituten (instituts). Universiteiten en instituten verzorgen zowel wetenschappelijk als hoger beroepsonderwijs. Momenteel bestaan er in Indonesië 81 staatsuniversiteiten en één Open Universiteit. Academies, hogescholen en polytechnische scholen geven uitsluitend hoger beroepsonderwijs. Universitair (wetenschappelijk) onderwijs leidt tot een graad, terwijl het hoger beroepsonderwijs afgesloten wordt met een diploma. Het academisch jaar loopt van juli tot juni.

Taaleisen

De officiële taal die gesproken wordt in het hoger onderwijs is het Bahasa Indonesia. Soms is voor toelating ook beheersing van de Engelse taal vereist.

De waarde van het diploma

Als je thuiskomt met een buitenlands diploma op zak, mag je heel trots zijn op jezelf. Maar je hebt er natuurlijk pas echt iets aan als je toekomstige werkgever dat diploma ook op waarde kan schatten. Maak het jezelf makkelijk bij sollicitaties en vraag een diplomawaardering aan als je weer naar Nederland komt.

Vragen en adviezen

In de brochure Welcome to Indonesia! van Neso Indonesia staan concrete studie- en stagemogelijkheden. 

Welcome to Indonesia!(622 kB)

Meer weten?

Onderwijssysteem Indonesië (153 kB)

Ga naar Nuffic Neso Indonesië

Lees meer over reizen, wonen en werken in Indonesië

Laatste wijziging: 09-12-2019 13:23