Italië

Mooie steden, prachtige landschappen en temperamentvolle mensen. Italië is een schitterende studie- en stagebestemming. De mooie taal, de levenskunst en het klimaat krijg je er gratis bij. Dat de dingen soms wat anders geregeld zijn dan in Nederland is onderdeel van de charme van het land.

Feiten en cijfers

Italië heeft ongeveer 59 miljoen inwoners. De eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en een aantal kleinere eilanden behoren ook tot Italië. San Marino en Vaticaanstad (de zetel van de Paus) zijn onafhankelijke enclaves binnen Italië. Het land heeft 20 regio’s. Het noorden is van oudsher rijker dan het zuiden.

Cultuur

Italië is beroemd om zijn kunstschatten. De Renaissance begon in Italië en zorgde voor een bloei van kunst, wetenschap en filosofie in Europa. De Mona Lisa, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pieter zijn wereldberoemde Italiaanse ‘producten’.

De Rooms-Katholieke kerk speelt nog steeds een belangrijke rol in Italië, maar die invloed wordt langzaam kleiner. Italië is ook berucht om de bureaucratie en maffia.

Onderwijs

Het Italiaanse hoger onderwijs heeft een zeer lange traditie. De universiteiten hebben in het academisch jaar 2001-2002 het bachelor-mastersysteem ingevoerd, maar er zijn meerdere graden. Italië heeft 58 rijksuniversiteiten en 17 particuliere universiteiten.

Nederlands Wetenschappelijk Instituut

In Italië zitten ook twee Nederlandse instituten: het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence (NIKI) en het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR).

Meer weten?

Onderwijssysteem Italië (138 kB)

Commisceo Global Culture Guide

The Italian higher education system

Laatste wijziging: 18-09-2020 15:13