Studie in Italië

Italië heeft een binair onderwijssysteem en een bachelor-masterstructuur. Beide zijn iets anders opgebouwd dan in Nederland. De kwaliteit van het onderwijs is vergelijkbaar met die in Nederland, maar kan verschillen per regio.

Studiemogelijkheden in Italië

Italië heeft een bachelor-masterstructuur, wat de kans vergroot dat je er met je Nederlandse diploma kunt studeren. De voertaal in het hoger onderwijs is Italiaans, hoewel er ook Engelstalige programma’s beschikbaar zijn.

Bekijk een lijst met alle hogeronderwijsinstellingen in Italië

Zoek studieprogramma's in Italië

Hoger onderwijssysteem

Italië heeft een binair systeem. Het hoger onderwijs bestaat uit universitair en niet-universitair onderwijs. De universiteiten hebben sinds het academisch jaar 2001-2002 een bachelor-mastersysteem, met 3 graden: 

  • Laurea (vergelijkbaar met bachelor, duurt 3 jaar)
  • Laurea Specialista (vergelijkbaar met master, duurt 2 jaar)
  • Dottorato di Ricerca (vergelijkbaar met doctor)

Daarnaast is er een aantal meer specialistische/professionele graden:

  • Diploma di Specializzazione di secondo livello (DS2)
  • Diploma di Master Universitario di primo livello (MU1)
  • Master Universitario di secondo livello (MU2)

Deze titels worden gevoerd door bijvoorbeeld advocaten, tandartsen en specialisten op divers gebied.

Met je vwo-diploma kun je naar een Italiaanse universiteit. Sommige studierichtingen stellen aanvullende eisen, of je moet een toelatingsexamen doen. Dat geldt vooral bij de numerus-fixusrichtingen, zoals geneeskunde.

Kenmerken

Italië heeft een zeer lange onderwijstraditie. De eerste universiteit van Europa stond in Bologna. Het Italiaanse hoger onderwijs is traditioneler dan het onze: de nadruk ligt veel meer op het verwerken van lesstof dan op bijvoorbeeld projectmatig werken.

Scholen en universiteiten in het noorden van Italië doen het vaak beter dan in het zuiden.

Hogeronderwijsinstellingen in Italië

Italië heeft 58 rijksuniversiteiten en 17 particuliere universiteiten. Er zijn 2 universiteiten voor buitenlandse studenten, 6 hogere scholen voor postacademisch onderwijs en 6 e-learning universiteiten.

Het niet-universitair hoger onderwijs kan je volgen aan de polytecnics (politecnici of Istruzione e Formazione Tecnica Superiore, IFTS) en aan onderwijsinstellingen voor kunst en muziek (Alta Formazione Artistica e Musicale, AFAM).

Een lijst van hogeronderwijsinstellingen vind je op Study in Europe.

Meer weten?

Onderwijssysteem Italië (138 kB)

Italiaans ministerie van Onderwijs 

Laatste wijziging: 09-08-2018 17:04