Studie in Japan

Je kunt in Japan studeren aan nationale, openbare of particuliere instellingen. Ze bieden vrijwel allemaal uitstekend onderwijs. Het niveau is vergelijkbaar met dat in Nederland.

Hogeronderwijssysteem

Het Japanse onderwijssysteem is opgezet volgens het Amerikaanse en Duitse systeem. Na het basisonderwijs gaan kinderen naar junior high school (drie jaar) en senior high school (nog eens drie jaar). De universiteiten zijn opgezet volgens het Duitse systeem (faculteiten).

Hoger onderwijs wordt gegeven aan universiteiten (daigaku colleges of technology, junior colleges en professional training colleges. Ook is er een e-learning universiteit. Er zijn nationale, openbare en particuliere instellingen. De particuliere instellingen zijn veruit in de meerderheid: 605, tegen 86 nationale en 92 openbare instellingen (2012). Driekwart van het hoger onderwijs wordt dus door de privésector verzorgd.

Van oudsher staan de nationale universiteiten het beste aangeschreven, met name de National University of Tokyo en de National University of Kyoto. Echter, verschillende particuliere universiteiten bieden inmiddels eveneens kwalitatief zeer goed onderwijs aan.

Universiteiten bieden bacheloropleidingen, master- en doctoraalprogramma’s aan. De bachelorfase duurt vier jaar en de masterfase twee jaar. Bij sommige studies, zoals geneeskunde en rechten, duren de programma’s langer.

De colleges of technology bieden vijfjarige technische beroepsopleidingen aan. Junior colleges verzorgen non-degree beroepsgerichte opleidingen van twee jaar. Aan de professional training colleges kun je korte praktijkcursussen volgen.

Kenmerken

In het Aziatische onderwijssysteem is er veel respect voor docenten. De nadruk ligt op de lesstof verwerken. Het ontwikkelen of uiten van een kritische visie is een stuk minder belangrijk dan hier.

Er worden steeds meer Engelstalige opleidingen aangeboden, maar de meeste opleidingen aan Japanse universiteiten zijn in het Japans. Als je een onderwijsprogramma kiest, moet je dus opletten welke taaleisen een hogeronderwijsinstelling stelt.

Niveau onderwijs

Het niveau van het Japanse hoger onderwijs is ongeveer vergelijkbaar met dat in Nederland. Een universitaire bachelor in Japan is qua niveau vergelijkbaar met een Nederlandse bachelor in het hbo of met twee jaar wo.

Het diploma van een college of technology (vijfjarige opleiding) is vergelijkbaar met twee jaar hbo in het hoger technisch onderwijs. Dat komt omdat het startniveau lager is. De colleges of technology mogen ook advanced courses aanbieden. Deze leiden doorgaans tot een bachelorgraad. De junior colleges zijn toegankelijk met een diploma van de junior high school.

Hogeronderwijsinstellingen in Japan

Bekijk een overzicht van Japanse universiteiten. Een ranking van Japanse universiteiten vind je op Academic Ranking of World Universities.

Meer weten?

Onderwijssysteem Japan (5.7 MB)

Lees uitgebreide informatie over studeren in Japan

Ga naar de Japanse ambassade in Nederland

Bekijk de Student Guide to Japan

Laatste wijziging: 10-08-2018 12:30