Malta - San Gwann - Abel

Abel deed een marketingstage: "Alle bonnetjes moet je bewaren, ordenen en inleveren."

  • Opleiding: Marketing en communicatie (niveau 4)
  • Instelling: ROC Midden Nederland
  • Buitenlandervaring: stage
  • Locatie: San Gwann, Malta

Wandelen aan de kust van Malta

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Ik ben 4,5 maand in Malta geweest. Ik was samen met een vriend, een jongen uit mijn klas.

Hoe heb je je stageplek gevonden?

Via een studente. Zij zit een klas hoger en heeft het jaar ervoor stagegelopen bij dat bedrijf. Via een docent kwam ik met haar in contact.

Hoe heb je het gefinancierd?

Van tevoren heb ik bespaard. Ook leende ik en kreeg ik een deel van mijn ouders. En ik kreeg een beurs van Erasmus+.

De rotsachtige kust van MaltaWas dat genoeg?

Ja, maar ik moest het wel zuinig aan doen en goed mijn uitgaven bijhouden. Erasmus+ krijg je in twee delen: een deel aan het begin en een deel bij thuiskomst. Om het eerste deel te krijgen moet je een duidelijke planning maken over de hoeveelheid geld die je denkt te gaan uitgeven.

Op het laatst moet je bewijzen dat je je aan de planning hebt gehouden. Alle bonnetjes moet je bewaren, ordenen en inleveren. Alle bonnetjes…

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ongeveer vier maanden van tevoren. In het begin kwam dat neer op twijfelen of ik het wel écht wilde. Hierna maakte ik mijn Engelstalige cv en motivatiebrief. Vervolgens heb ik veel stagebedrijven gemaild, maar met weinig respons. Ongeveer twee maanden voor vertrek begon ik met de planning qua financiën, moest ik formulieren invullen, huisvesting zoeken en de verzekering regelen. Als laatste regelde ik de vlucht.

Hoe en waar vond je huisvesting?

In Nederland begon ik al met het zoeken naar huisvesting. Ik zocht op sites als Airbnb. Die waren een stuk duurder dan ik had verwacht. Je betaalt de vakantieprijzen. We huurden daarom via Airbnb een appartement voor een week. In die eerste week zouden we zoeken naar een ander, goedkoper appartement.

Vond je gemakkelijk huisvesting?

In Malta bleek dat we dit een beetje hadden onderschat. We hadden vrijwel geen connecties en via internet konden we heel moeilijk iets vinden. We zochten veel in Facebookgroepen. Op de laatste dag belde iemand ons op.

En toen hadden jullie een appartement?De kust van Malta

Ja, maar we betaalden zeshonderd euro per maand, exclusief gas, water en licht.  Dit is veel. We waren akkoord gegaan omdat we eindelijk iets hadden en omdat we weinig besef hadden van de gemiddelde prijs van een appartement in Malta. Later hoorden we van collega’s dat we het veel goedkoper hadden kunnen krijgen. Ik heb dus geleerd om gelijk contact te zoeken met mensen en te informeren.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

In de eerste paar weken waren we rond de honderd euro per week kwijt aan boodschappen, vervoer en uitjes. De maanden erna werd dit minder, ongeveer zestig tot zeventig euro per week.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit?

De eerste paar maanden hadden we best veel vrije tijd. Die tijd vulden we met heel veel standjes bezoeken, steden bezichtigen, uitgaan en vakantie vieren.

Kon je veel vrienden maken?

We hebben een paar mensen ontmoet, maar ik heb er geen blijvend contact aan over gehouden. De Maltesers zijn erg in hun eigen groepjes, waar je moeilijk in komt. Dit komt ook omdat de meeste Maltersers onder elkaar Maltees spreken, een taal waar ik nu nog steeds vrijwel geen zin van kan begrijpen.

De mooie kust van MaltaHeb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Het is verstandig om regelmatig contact te houden met je leerbedrijf, om er honderd procent zeker van te zijn dat je ook echt een stageplek hebt als je aankomt. En zoek lokaal naar huisvesting, bij mensen van je stage bijvoorbeeld. Dit is veiliger, goedkoper en minder eng dan via het internet. Wees brutaal, en durf te onderhandelen. 

Abel

Laatste wijziging: 30-07-2019 16:48