Studie in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent een breed scala aan opleidingen in het hoger onderwijs. Het niveau van het onderwijs is vergelijkbaar met dat in Nederland.

Hogeronderwijssysteem

Het universitaire onderwijssysteem in Nieuw-Zeeland lijkt op het Britse systeem. Sommige hogescholen zijn verbonden aan een universiteit. Je kunt er bijvoorbeeld een opleiding van één jaar doen, een graad halen en de studie afmaken aan een universiteit.

Het nieuwste beleid van de overheid met betrekking tot hoger onderwijs is gericht op twee doelen: onderwijs en onderzoek meer doen aansluiten op de behoeften van het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt in het algemeen, en zwakkere groepen in de samenleving (bijvoorbeeld de Māori) beter toerusten voor deelname aan de maatschappij.

Kenmerken

Het hoger onderwijs geldt als toonaangevend op de vakgebieden biotechnologie, forensisch onderzoek en mariene. Alle universiteiten bieden een breed scala aan opleidingen. De universiteiten hebben tevens eigen specialismen ontwikkeld zoals engineering, computer studies, medicine and agriculture.

Niveau onderwijs

Alle universiteiten bieden zowel Bachelor-, als Master-, als Doctoral-degrees aan. Deze degrees gaan samen met de toekenning van Honours, die het niveau van de opleiding en de resultaten van de student aangeven.

Een gewone bachelor duurt drie jaar. Een honours bachelor degree duurt meestal een jaar. Het niveau van de Bachelor’s degree en de Bachelor Honours Degree is vergelijkbaar met dat van een bachelorgraad in het hoger beroepsonderwijs (hbo) of in het wetenschappelijk onderwijs (wo), afhankelijk van oriëntatie en richting.

Driejarige bacheloropleidingen hebben in veel gevallen geen onderzoekscomponent. Wil je na je Nieuw-Zeelandse bachelor nog een wetenschappelijke master in Nederland doen? Dan is het verstandig om in Nieuw-Zeeland een Bachelor Honours Degree te halen.

Een Master duurt een tot twee jaar. Het niveau van de Master’s degree is vergelijkbaar met dat van een mastergraad in het wetenschappelijk onderwijs (wo) of in het hoger beroepsonderwijs (hbo), afhankelijk van de studierichting.

Hogeronderwijsinstellingen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland telt acht universiteiten, allemaal met een goede internationale reputatie. Verder zijn er ongeveer Institutes of Technology and Polytechnics en zes pedagogische academies.

Meer dan honderd instellingen bieden Māori vakken aan, waaronder drie Māori centra (Wānanga). De programma's bij deze instellingen richten zich op het onderwijs in Māori cultuur en tradities, met programma’s op verschillende niveaus van hoger onderwijs.

Nieuw-Zeeland kent een groeiend aantal private instellingen (Private Training Establishments, ofwel PTE's). Vele bedrijven en overheidsinstellingen registreren hun kaderopleidingen en trainingen voor eigen personeel als PTE's. Voorbeelden hiervan zijn Airways Training Centre, Ashton Warner Nanny Academy en de New Zealand Red Cross. Tevens vallen hieronder English language schools die geen subsidie van de overheid ontvangen en gericht zijn op internationale studenten.

Voor een overzicht van de erkende instellingen en studies in Nieuw Zeeland kun je kijken op New Zealand Educated.

Meer weten?

Onderwijssysteem Nieuw-Zeeland (1.2 MB)

Lees meer over alle graden en kwalificaties die in Nieuw-Zeeland te behalen zijn

Lees meer over studeren in Nieuw-Zeeland

Zoek onderwijsinstellingen in Nieuw-Zeeland

Zoek opleidingen in Nieuw-Zeeland 

Zoek een studie in Nieuw-Zeeland via KILROY education

Laatste wijziging: 10-08-2018 12:32