Noorwegen - Oslo - Sanne

Sanne deed een masteropleiding in Oslo: "Organisatorisch is een student zijn in Noorwegen easy peasy."

  • Opleiding: Master of Philosophy
  • Instelling: Universiteit van Oslo
  • Buitenlandervaring: Master in Special Needs Education
  • Locatie: Oslo

Sanne in Oslo

Hoe heb je je studie gevonden?

Via mastersportal.com heb ik de masterstudies passend bij mijn interesses vergeleken. Na wat research was ik ervan overtuigd dat de studie aan de universiteit van Oslo me het meest aansprak.

Vervolgens kwam ik erachter dat ik als inwoner van de Europese Unie voor de studie in Noorwegen geen collegegeld hoefde te betalen. Dat maakte de studie nog een beetje extra aantrekkelijk!

Hoe heb je het gefinancierd? Had je een beurs? Was dat voldoende?

Al wordt het onderwijs gefinancierd door de overheid, het is geen nieuws dat Noorwegen een prijzig land is om te wonen. De Nederlandse studiefinanciering/ lening is hier niet op berekend, en is dan ook zeker niet genoeg.

Ondanks dat het geen nieuws voor mij was dat leven in Noorwegen duur is, kwam ik (inclusief bijbaantjes) na een half jaar toch gevaarlijk krap te zitten. Gelukkig heeft Stichting Bekker- la Bastide Fonds mij toen van een beurs voorzien, zodat de financiële nood geen reden voor mij hoefde te zijn om met mijn studie te stoppen.

Tot slot zijn er gelukkig veel studentenkortingen die een groot verschil maken in de kosten, bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer. Dus mocht je interesse hebben in het ontdekken van het prachtige Noorwegen, dan kun je dit eigenlijk het beste als student doen!

Wat moet er geregeld worden? Hoe en waar vond je huisvesting?

Het aanmelden voor de studie en de verhuizing naar Noorwegen heb ik zelf geregeld, iets wat echt prima te doen was met de uitleg op de universiteitswebsite en met de hulp van de overkoepelende studentenorganisatie in Oslo.

Voor het vinden van een woning hoefde ik enkel aan te geven wat voor soort kamer en stadsdeel mijn voorkeur had, en binnen een paar weken werd mij een woning toegewezen. De studentenwoningen bevinden zich allemaal in ‘studentendorpen‘, altijd met een supermarkt en een metrostation in de buurt.

Daar komt nog bij dat dezelfde studentenorganisatie ook allerlei sportmogelijkheden, gezondheidszorg en zelfs kinderopvang aanbiedt.

Mijn conclusie: organisatorisch is een student zijn in Noorwegen easy peasy.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Mijn studie was een internationale master. Dit betekende dat mijn acht klasgenoten uit alle hoeken van de wereld kwamen, nl. Brazilië, Nepal, Ghana, India, Japan, Litouwen, Thailand en Noorwegen.

Omdat de klas zo klein was, zijn we als groep erg hecht gegroeid en heb ik in deze klas vrienden voor het leven gemaakt. Inmiddels zijn de meesten weer naar huis en zoeken we elkaar op in andere plekken van de wereld.

Afgelopen november heb ik bijvoorbeeld afgesproken met mijn Noorse en Thaise klasgenoot in Bangkok en de volgende meet-up is al gepland!

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Waarom je studie in het buitenland doen? Omdat het ontzettend waardevol is: niet alleen voor je C.V., maar voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Buiten je comfort-zone groei je nou eenmaal het snelst! Daarbij hebben andere landen een andere kijk op jouw studiegebied, en zo leer je dus met andere ogen te kijken naar de uitdagingen in jouw vakgebied.

Sanne

Laatste wijziging: 14-01-2020 12:57