Oostenrijk - Linz - Talitha

Talitha studeert HBO Docent Beelende Kunst en ging voor haar stage naar Oostenrijk: “Alles wat ik in het buitenland heb geleerd pas ik nog dagelijks toe.”

  • Opleiding: HBO Docent Beeldende Kunst
  • Instelling: HKU Utrecht
  • Buitenlandervaring: Stage
  • Locatie: Linz

 Talitha in Linz

Wat ging je precies doen in Oostenrijk?

Stel je de Sound of Music voor: een beetje door de bergen huppelen met wat kinderen achter je aan en veel muziek maken.

Na mijn HBO Docent Beeldende Kunst aan de HKU in Utrecht wilde ik op avontuur. Ik had zin om een nieuwe taal te leren, het diepe in te duiken en toch iets met mijn passie voor kinderen en kunst te doen. Met European Voluntary Service (EVS) kon dat allemaal gratis en werd het goed geregeld. Een jaar lang van februari 2016 tot februari 2017 deed ik in een kinderdagverblijf in een piepklein dorpje midden in de bergen vrijwilligerswerk samen met een Italiaan.

We hadden vanaf het eerste moment een goede klik en we deelden een appartement. In een hecht en enthousiast team kreeg ik veel vrijheid om mijn eigen projecten op te zetten. Zo organiseerde ik bijvoorbeeld koningsdag en gaf ik in de dorpsschool een les gipsen maskers maken. Ik deed helemaal mee in het dorpsleven, speelde in de plaatselijke fanfare en leerde de taal vloeiend spreken.

Alle pedagogische en culturele kennis die ik daar opdeed, gebruik ik nog dagelijks tijdens mijn huidige werk in de kinderopvang en als kunstdocent in Utrecht.

Had een organisatie of onderwijsinstelling al wat voor je geregeld? Welke organisatie of instelling was dat? En wat was er geregeld?

Via via hoorde ik van EVS. Ik dacht ‘het kan niet waar zijn dat alles vergoed wordt’. Toch wel! Ik ben naar een infoavond geweest van het Nederlands jeugd instituut (NJI) waar het hele proces van wat je allemaal moest regelen werd uitgelegd. Dat was echt super handig, toen was echt alles duidelijk.

Moest je zelf nog veel regelen? Wat voor zaken waren dat? En was dat lastig? Waarom?

Ik vond het lastig een goed vrijwilligersproject te vinden dat aan mijn eisen voldeed. Via de mail, facebook en de officiële database zag ik van alles voorbij komen.

En toen ik wat interessante projecten had gevonden kwam de vraag, hoe schrijf je er dan op? Hoe presenteer je jezelf aan het project. Ik had wel hulp van mijn zendorganisatie, maar die uitzoekerij moet je vooral zelf doen.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ik ben in oktober 2015 begonnen met de voorbereidingen en in februari 2016 ben ik vertrokken. Dus wel 4 maanden van tevoren.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Het appartement is door de ontvangstorganisatie geregeld. Het was heel netjes en compleet. Een fijne plek waar ik mij erg thuis heb gevoeld.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Ik kreeg elke maand 215 euro contant om van te eten en leuke dingen van te doen. Buurtbuskaart en trajecttreinkaart naar Linz werd ook vergoed. Vaak kreeg ik het eten wat over was van de kindergarten mee naar huis.

Het zakgeld was niet veel, maar daar werd ik ook heel creatief van. Daardoor zit ik niet in hotels als ik een weekend naar wenen ging, maar ging ik met vriendinnen Couchsurfen of logeren bij kennisen. We gingen niet altijd met de trein of de auto, maar gingen liften of regelden een rit via Blablacar.

Later toen ik een betere band met gezinnen uit het dorp had, mocht ik wel eens op de kinderen passen om bij te verdienen of bleef ik gezellig eten. Verder had ik zelf wel wat gespaard waardoor ik bijvoorbeeld wel meekon met een dagje skiën of wat anders leuks doen.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Alles was anders. De landschappen, klimaat, bergen, tradities, dialect, gewoontes, opvoeding van kinderen, beroepen, mensen, echt alles. De normaalste dingen werden uitdagingen. Zo is er geen app voor de bustijden, dus moest ik een foldertje halen. Waar koop je een waterkoker? Is er een Oostenrijkse Blokker?

In het dorp wonen veel aardige mensen die mij graag hun leven lieten zien en me meenamen naar feesten en evenementen. Er is alleen een verschil tussen ‘aardig’ en echte vriendschappen. Mensen die ik nog altijd spreek en die bij mij in Nederland ook al langs zijn geweest.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Schrijf je toekomstige zelf een brief! Ik heb mezelf een brief geschreven voordat ik ging en die ik bij terugkomst pas weer las. Ik had allemaal vragen, verwachtigen, doelen en mijn motivatie erin gezet. Het mooiste was dat toen ik ‘m naderhand weer las, dat bijna al mijn dromen wel uit waren gekomen. Het heeft mij dus geholpen om te gaan zitten en op een rijtje te zetten met wat ik eigenlijk allemaal wilde met dit avontuur. Dromen, durven, doen zou marco borsato zeggen ;)

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Iedereen zou eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan, omdat je zoveel over jezelf en de wereld om heen leert door gewoon te doen. Hele normale dingen worden bijzonder en omdat je alleen bent is het leven veel intenser. Ik ben veel zelfverzerkerder geworden

Talitha

Laatste wijziging: 05-06-2019 15:09