Oostenrijk - Kaprun en Wenen - Claudia

Claudia deed een tussenjaar in Oostenrijk: "Deze buitenlandervaringen hebben mij gevormd tot de persoon die ik nu ben en ik gun het iedereen om het zelf te mogen ervaren."

  • Opleiding: Hotel Management
  • Instelling: Zuyd Hogeschool
  • Buitenlandervaring: tussenjaar en uitwisseling
  • Locatie: Kaprun en Wenen
Claudia in Kaprun

Waarom ben je naar het buitenland gegaan?

Toen ik klaar was met de middelbare school kwam mijn droom uit. Ik mocht in februari starten aan de Hotelschool in Maastricht. Ideaal, van juni tot en met februari vakantie hebben. Wie wil dat nou niet? Omdat ik niet alleen als serveerster bij Van der Valk wilde werken én ik enorm van skiën hou, heb ik besloten om de opleiding tot skilerares te volgen. Zo kon ik een tijdje in de sneeuw werken.

Heb je een leuke tijd gehad?

Dit was de eerste keer dat ik voor een periode in het buitenland woonde. Een super ervaring om als net 18 jarige mee te mogen maken: De hele dag skiën, kinderen (en ouders) een leuke tijd bezorgen, feesten, lekker weer en nog veel meer.

Hoe was het om na je tussenjaar te gaan studeren?

Kort na terugkomst uit Oostenrijk ging ik eigenlijk voor de tweede keer naar “het buitenland”, want ja zo voelt het toch wel een beetje als je in Maastricht bent.

Ook hier heb ik erg veel van geleerd. Door op campus te wonen leer je snel heel veel mensen kennen en heb je echt een toptijd. Hier kwam ik er achter hoe het echt is om op jezelf te wonen, nieuwe vrienden te maken en een nieuwe stad te leren kennen.

Na 2 jaar was het tijd voor mijn 1e stage. Ik besloot om als hostess bij het Ritz-Carlton op Aruba stage te gaan lopen.

Ben je nog terug geweest naar Oostenrijk?

Bij thuiskomst in Maastricht begon het toch weer te kriebelen en dus besloot ik om op exchange te gaan naar een stad waar ik inmiddels verliefd op geworden ben: Wenen! Van Oostenrijk hield ik altijd al, maar Wenen heeft dit nog dubbel zo erg bevestigd. Ik woonde wederom op campus met studenten van over de hele wereld. Een tijd waar ik ontzettend veel leuke momenten heb mogen delen met mensen van over de hele wereld. Iets waar ik nu nog profijt van heb: deze zomer ga ik verschillende vrienden van mijn exchange semester opzoeken.

Wat hebben jouw buitenlandervaringen je opgeleverd?

Een ding is zeker: deze buitenlandervaringen hebben mij gevormd tot de persoon die ik nu ben en ik gun het iedereen om het zelf te mogen ervaren. Het zijn de mooiste en leukste periodes uit mijn leven geweest en het smaakt alleen maar naar meer.

Waarom zouden andere studenten ook naar het buitenland moeten gaan?

Dit moet iedereen een keer ervaren hebben. Simpelweg om de beste tijd van je leven te ervaren en om terug te komen met nieuwe inzichten en ervaringen. Het is een leerzame tijd waarin je veel over jezelf te weten komt en waarin je kan groeien als persoon.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om vriendschappen voor het leven te sluiten en om in aanraking te komen met mensen van verschillende culturen. Stuk voor stuk waardevolle ervaringen die je kunnen verder helpen in je verdere leven.

Ik zeg altijd maar zo: Je kunt beter spijt hebben van iets dat je wel gedaan hebt, dan van iets wat je niet gedaan hebt! (Zeker geen spijt van gekregen trouwens.)

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

  • Wees niet bang om te falen.
  • Bereid je goed voor. 
  • Schiet niet in de stress wanneer iets even niet gaat zoals je had verwacht.
  • Geniet van het hele proces (van de voorpret van het selecteren van een bestemming tot de napret van geweldige ervaringen).
  • Lees je in over de cultuur van de bestemming waar je naartoe gaat (hoe begroeten ze elkaar, hoeveel nooit dien je te geven etc).
  • Wees dankbaar voor de kansen die er zijn.

Claudia

 

Laatste wijziging: 09-12-2019 13:06