Polen

Met 38,5 miljoen inwoners behoort Polen tot de grotere lidstaten van de Europese Unie. Sinds de val van het communisme is Polen aan een gestage inhaalslag bezig. De werkloosheid is de afgelopen jaren flink gedaald en ligt nu rond het Europees gemiddelde.

Economische groei

Daarbij komt dat veel Polen sinds de toetreding tot de EU gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden om elders in de Unie te werken. Een groot deel van hun inkomsten vloeit terug naar Polen. Dat heeft een gunstige invloed gehad op de economische groei.

Cultureel erfgoed

Polen is beroemd om onder meer Chopin, Copernicus en Marie Curie. Het is een prachtig land met kastelen en historische steden, zoals de oude hoofdstad Krakau en de huidige hoofdstad Warschau. De kern van Warschau werd verwoest door de legendarische opstand in 1944 en is daarna steen voor steen weer opgebouwd.

Parel

In het zuiden ligt het Tartagebergte, in het noorden zijn er de stranden en de haffen van de Oostzee. In de grote steden hoeven het culturele leven en het uitgaansleven voor geen enkel Europees land onder te doen. Toch kennen betrekkelijk weinig Nederlanders dit prachtige – en voor onze economie ook nog steeds belangrijkere – land. Het is een verscholen parel waaraan veel mensen voorbijgaan.

Laatste wijziging: 25-03-2019 11:06