Polen - Krakau - Marloes

Marloes deed een uitwisseling politicologie: "Krakau is een ideale plek door de vrij centrale ligging."

  • Opleiding: politicologie
  • Instelling: Radboud Universiteit Nijmegen
  • Buitenlandervaring: uitwisseling
  • Locatie: Andrzej Frycz Modrzewski Krakow University in Krakau 

Marloes in Krakau

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Vanuit mijn bacheloropleiding politicologie was er de mogelijkheid om een semester in het buitenland te gaan studeren. Het leek me altijd al leuk om in het buitenland te studeren, dus deze kans heb ik met beide handen aangegrepen.

Hoe heb je je uitwisselingsuniversiteit gevonden?

Uit de diverse universiteiten waarmee de Radboud Universiteit Nijmegen contracten heeft, heb ik gesolliciteerd voor de Andrzej Frycz Modrzewski Krakow University in Krakau. Samen met een vriendin ben ik vervolgens ook uitgekozen om te mogen gaan.

Moest je veel regelen?

Van tevoren moest ik diverse zaken regelen zoals de aanmelding en de vakken. Dat ging anders dan ik gewend was in Nijmegen waar alles van tevoren definitief vastgelegd wordt. Toen ik de vakken moest kiezen, was alleen het rooster van het voorgaande studiejaar beschikbaar, maar in Krakau bleken sommige vakken tegelijkertijd of niet te worden gegeven.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Ik moest zelf een kamer regelen. Aangezien een vriendin ook naar Krakau ging, leek het ons gezellig om samen wat te huren. Vanuit de universiteit in Krakau werd er niets geregeld, dus zijn we ongeveer 2 maanden van tevoren op zoek gegaan. Uiteindelijk hebben we via een agency een appartement in het centrum gevonden.

Was dat handig, zo’n agency?

Het voordeel van een agency is dat we bij problemen bij hen konden aankloppen. De huur was daardoor wel iets hoger, maar €350 per maand valt nog steeds mee. Het levensonderhoud was verder ook niet duur. We hadden zelfs een markt om de hoek waar we dagelijks verse, goedkope groentes voor het avondeten konden kopen!

Hoe heb je het gefinancierd?

Aangezien ik naast mijn studiefinanciering ook nog een Erasmus-beurs en een ov-vergoeding kreeg, had ik maandelijks voldoende geld.

Wat deed je in je vrije tijd?

Erg leuk waren de diverse steden in Oost-Europa die we tijdens de periode in Krakau hebben bezocht. Krakau is in dat opzicht een ideale plek door de vrij centrale ligging. Een vriendin studeerde in Boedapest en aangezien dat met de bus slechts een paar uur is, zijn we een weekendje bij haar op bezoek geweest. Een prachtige stad net als Praag en Warschau waar we een weekendje zijn geweest. Naast stedentrips hebben we diverse andere plekken bezocht.

Wat heb je geleerd in Krakau?

Wat ik ook erg fijn vond aan het studeren in het buitenland is dat alles op één plek was en je niet heen en weer hoeft te reizen tussen de “sociale verplichtingen” op de plek waar je ouders en andere familieleden wonen en de stad waar je studeert. In Krakau was alles in Krakau. Bovendien leer je ook zelfstandig dingen oplossen doordat je in het buitenland niet bij je ouders aan kunt kloppen voor hulp.

Heb je tips voor anderen die nog naar het buitenland gaan?

#1

Iedereen die naar het buitenland gaat raad ik aan om veel te gaan reizen! Het is super leuk om samen met andere Erasmusstudenten zowel de stad waar je studeert te ontdekken als andere steden en plekken te bezoeken.

#2

Mijn ervaring in Krakau was heel leuk! Ik heb super mooie plekken gezien en ervaringen opgedaan die ik nooit zal vergeten. Deze ervaring gun ik iedereen, dus als je de kans krijgt om naar het buitenland te gaan, gaan!

Marloes

 

Laatste wijziging: 09-12-2019 13:07