Portugal

Portugal is een klein land met een rijke historie. Het is dan ook niet vreemd dat Portugees een echte wereldtaal is. Ga een tijdje naar het charmante land van port en fado en je wordt er ongetwijfeld smoorverliefd op.

Feiten en cijfers

Portugal heeft bijna 11 miljoen inwoners en beslaat zo'n 16 procent van het Iberisch schiereiland. Het is een uitgesproken maritiem land, met een lange Atlantische kust. Tot Portugal behoren tevens de eilandengroep de Azoren en het eiland Madeira, met de eilandengroep de Ilhas Selvagens, alle gelegen in de Atlantische Oceaan.

Portugal mag dan een klein land zijn, het is ook het land van de grootste ontdekkingsreizigers, met een grote rol in de geschiedenis van de Europese expansie. Een gevolg daarvan is dat wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen Portugees spreken. De meesten daarvan wonen in Brazilië, maar Portugees is ook nog steeds de officiële taal in Angola, Mozambique, Guinee-Bissau en Kaapverdië.

Cultuur

Naast dit alles beweren Portugezen een bijzonder levensgevoel te koesteren, de saudade. Achter dit onvertaalbare woord schuilt een wat weemoedige levensvisie die liefde eerder met verdriet en ongewenste scheiding associeert dan met geluk. De toon van de saudade is te horen in de stadsmuziek van Lissabon, de fado.

Onderwijs

Portugal kent universitaire en hogere beroepsopleidingen. Deze worden aan zowel pubieke als particuliere instellingen aangeboden.

Het aantal studieplaatsen is beperkt (numerus clausus). Een toelatingsexamen (concurso nacional de acceso) is vereist. Bekijk op de website van de universiteit van je keuze de toelatingseisen voor buitenlanders.

Meer informatie

Bekijk de Portugal-pagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwijssysteem Portugal (2.1 MB)

Instituto de Camoes
Portugese taal en cultuur
Direcção de Serviços de Língua Portuguesae e Intercâmbio Cultural (DSLPIC)
Rua Rodrigues Sampaio, 113
1150-279 LISBOA – PORTUGAL
T 351-21 310 9100
F 351-21 314 3987
W www.instituto-camoes.pt

Cultuurverschillen bij het solliciteren
www.labourmobility.com

Informatie en feiten over Portugal:
Wikipedia

CIA - The World Factbook

Lonely Planet
www.lonelyplanet.com/portugal

Kerncijfers studentenmobiliteit
Informatie over internationale mobiliteit

Laatste wijziging: 18-09-2020 15:16