Rusland - Tomsk - Peter

Peter deed in Siberië zijn afstudeeronderzoek. "Je komt in het reizen vaak jezelf tegen, je weet waar je eigen culturele merkwaardigheden zitten wanneer je ze vergelijkt met een ander."

  • Opleiding: Master of Global Health
  • Instelling: Maastricht University
  • Buitenlandervaring: Afstudeeronderzoek over Alcohol Gerelateerde Hersenletsel en de zorg binnen Tomsk oblast.
  • Locatie: Tomsk, Tomsk oblast, Siberië, Rusland

Peter

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

3 maanden.

Hoe heb je je onderzoeksplek gevonden?

Mijn universiteit in Nederland heeft banden met de Tomsk State University. En één van de lectoren werkt zowel voor de Master of Global Health in Maastricht University en een onderzoeksinstelling binnen Tomsk State University. Zij bood de mogelijkheid aan om daar onderzoek te doen.

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Aangezien mijn master gaat over internationale gezondheidszorg, vond ik het belangrijk zoveel mogelijk ervaringen op te doen in het buitenland. Met deze reden heb ik dan ook eerst een specialisatie gevolgd in Thailand, in Mensenrechten en veiligheid. Rusland trok mij omdat ik graag de verschillende facetten van zorg in de wereld wil ervaren en dit een land is dat nog voor velen onbekend terrein is. Daarnaast gaf het mij ook de kans om (later) uniek Engelstalig onderzoek te kunnen publiceren.

Hoe heb je het gefinancierd? Had je een beurs? Was dat voldoende?

Voordat ik begon met mijn master had ik geld gespaard, zodat ik deze periode door zou kunnen komen. Dit bleek voldoende te zijn. Ik heb niet geïnformeerd naar een beurs, aangezien ik wist dat ik aan weinig eisen zou kunnen voldoen.

Had een organisatie of onderwijsinstelling al wat voor je geregeld? Welke organisatie of instelling was dat? En wat was er geregeld?

De onderwijsinstelling had gezorgd voor de benodigde brieven voor de visa, waardoor ik snel terecht kon bij het loket in Amsterdam. Gedurende mijn tijd in Tomsk werd ik vergezeld door een PhD-studente, die naar aanleiding van een uitwisselingsprogramma een student met zijn of haar onderzoek moest begeleiden. Zij hielp mij met het vinden van woonruimte, vertaalde interviews, maakte mij wegwijs in de stad en liet mij kennis maken met culturele aspecten.

Moest je zelf nog veel regelen? Wat voor zaken waren dat? En was dat lastig? Waarom?

Vaak is het belangrijk om zelf achter regelzaken aan te blijven gaan in het buitenland. Dat was ook het geval in Rusland. Zo wilde ik daar ook een taalcursus volgen, om de beginselen van het Russisch te kunnen begrijpen. Wanneer je niks van jezelf laat horen, komt zoiets op de grote hoop terecht en wordt het vergeten.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Zo’n drie maanden van tevoren om de papiermolen draaiende te krijgen. Er moet namelijk een document worden opgesteld door de universiteit, dat weer moeten worden bestempeld en onderschreven door personen van de universiteit en lokale overheid, alvorens het naar Nederland opgestuurd kan worden.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Via iemand van de instelling, zij hielp mij voor de eerste twee weken aan een hostel. Daarna kreeg ik via via een appartementje van een collega. 

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Huur in Tomsk is aanzienlijk goedkoper dan Nederland, evenals voedsel. Wel is het zo dat je extra betaalt voor zaken die moeten worden geïmporteerd. Goede kaas is bijvoorbeeld niet overal te vinden. Gemiddeld zat ik zo’n twintig procent lager dan de kosten tijdens mijn studentenleven in Maastricht.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Het is belangrijk om de papierwinkel goed op orde te hebben. Verder is het belangrijk te kijken naar inentingen en voorzorgsmaatregelen. Zo komt er in een groot gedeelte van Rusland een teek voor die hersenvliesontsteking veroorzaakt, dus een tekenpen en hoge sokken zijn van belang als je in de natuur gaat wandelen. Ook is inlezen in de cultuur belangrijk. Ook al zwerven er vele misvattingen en vooroordelen op het web, de belangrijkste zaken zijn er wel te vinden. Zorg ervoor dat je bij je financiën kan komen vanuit het buitenland (activeer je bankpas voor gebruik buiten Europa). De meeste automaten nemen de Nederlandse bankpassen gewoon aan.

Wanneer je in Rusland aankomt is een mobiel abonnement handig, al is het maar om je mail te kunnen checken en een berichtje te sturen naar de mensen thuis. Een abonnementje kostte mij zo’n 500 roebels per maand. Belangrijk is dat je de simkaart van Nederland wel meeneemt! Dit wordt meestal afgeraden, aangezien je de kans loopt om het kwijt te raken, maar een nieuwe simkaart is zo vervangen. Wanneer je zaken moet regelen met de DigID, bijvoorbeeld met DUO, dan wordt dit vaak gedaan met een extra sms-code. Wanneer je het telefoonnummer in het systeem wilt veranderen, gaan daar een paar weken en verschillende brieven naar je Nederlandse thuisadres overheen. Het is daarom handig om je simkaart toch mee te nemen.

Een paar minuten voor elke afspraak aanwezig zijn, is een heel normaal Nederlands begrip. Ook Russen zijn over het algemeen op tijd met afspraken. Alleen is het maken van een afspraak soms wel bijzonder. Vaak maak je een afspraak over een week, maar de dag voor de afspraak, of op de dag zelf moet je dan contact opnemen of het nog doorgaat of niet. Een aantal maal is met mijn onderzoek een afspraak op de dag zelf afgezegd, verplaatst naar een andere tijd of naar een andere locatie.

Net als in elk land, is elke regio trots op zichzelf. Belangrijk is om jezelf met de lokale cultuur bekend te maken, want die kan soms erg verschillen van het nationale zelfbeeld.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

‘Travel broadens the mind’ oftewel: reizen verbreedt je horizon. Je komt in het reizen vaak jezelf tegen, je weet waar je eigen culturele merkwaardigheden zitten wanneer je ze vergelijkt met een ander. Je leert meer zelfstandigheid dan wanneer je enkel op kamers in een andere stad zit. In Siberië zijn ze erg verwelkomend naar buitenlanders en geïnteresseerd. Het is een bijzondere ervaring om te worden gezien als een bijzonder persoon, omdat je niet hetzelfde uitziet als de lokale bevolking. Het doet je reflecteren op je eigen perceptie van buitenlandse mensen in je eigen land.

Peter

Laatste wijziging: 07-04-2017 14:17