Rusland

Rusland, officieel de Russische Federatie, is het grootste land ter wereld. Na slechts 3 uur vliegen bevind je je in een heel andere wereld. Met wereldsteden Moskou en Sint-Petersburg is het een interessant land om te studeren of stage te lopen. Rusland ontwikkelt zich in rap tempo en het onderwijs wordt steeds internationaler.

Feiten en cijfers

Rusland ligt gedeeltelijk in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië. Vanuit een politiek perspectief ligt het land echter in Europa, omdat de belangrijkste delen ervan in het Europese deel liggen en ruim 70 procent van de bevolking hier woont.

Het land telt 11 tijdzones en 143 miljoen inwoners. Rusland maakte tot 1991 deel uit van de Sovjet-Unie. In onder andere Moskou en Sint-Petersburg vind je prachtige kunstcollecties, paleizen en parken. Je vindt er op bijna elke straathoek overblijfselen uit de Sovjet-Unie, zoals de unieke metrostations. Daarnaast hebben deze steden een gevarieerd en rijk cultureel (nacht)leven.

Onderwijs

Rusland kent 9 Federale Universiteiten, opgericht als regionaal onderwijscentrum. Er zijn 29 zogenaamde National Research Universities die worden gezien als de wetenschappelijke elite van het land. De universiteiten op de website 5 top 100 krijgen extra subsidie voor Engelstalige programma’s en zijn voorlopers op het gebied van internationalisering.

Rusland telt ruim 7 miljoen studenten. Moskou is goed voor 1 miljoen studenten, en Sint-Petersburg voor zo’n 450.000.

Internationale studenten in Rusland

De meeste van de bijna 90.000 buitenlandse studenten in Rusland komen uit voormalige Sovjetstaten, zoals Oekraïne, Georgië, Kazachstan en Wit-Rusland. Elk jaar gaan ongeveer 200 Nederlandse studenten naar Rusland voor een (korte) opleiding.

Nuffic Neso Rusland

Nederland heeft in Rusland een Netherlands Education Support Office (Nuffic Neso) dat Nederlandse studenten informeert over studie- en stagemogelijkheden in Rusland en vice versa. Lees meer over wat Nuffic Neso Rusland voor je kan betekenen.

Nederlands instituut in Sint-Petersburg (NIP)

Het NIP bezit expertise op het gebied van Ruslandkunde en verleent diensten aan studenten en wetenschappers van de participerende universiteiten. Het NIP organiseert cursussen van alle niveaus en opleidingen, en stelt stageplaatsen en beurzen ter beschikking aan studenten en onderzoekers in verschillende disciplines. Lees over de mogelijkheden en opties voor verblijf op het NIP op de NIP-website.

Waarom Rusland?

  • Bepaalde opleidingen, veelal exacte vakken, zijn in Rusland van zeer hoge kwaliteit.
  • Nederland is een van de belangrijkste economische partners van Rusland. Nederlandse bedrijven als Shell, Unilever en Heineken hebben grote belangen in de Russische economie.
  • Niet alleen economisch is Rusland een belangrijk land voor Nederland. De historische banden tussen de 2 landen bestaan al vele eeuwen. Onze koning is via zijn voorouders verwant aan de Russische tsaren en het beroemde Hermitage Museum in Sint-Petersburg heeft zijn eigen dependance in Amsterdam.

Meer weten?

Beschrijving onderwijssysteem Rusland (pdf, 1.6 mB)

Study in Russia!(505 kB)

Laatste wijziging: 24-06-2020 14:53