Stage in Rusland

Ben je op zoek naar een stageplaats in Rusland? Wil je weten wat je hiervoor moet regelen? En wil je weten welke vaardigheden van pas komen als je in Rusland stage wilt lopen? Lees het stappenplan en vind je toekomstige stage!

Inleiding

Ben jij ook benieuwd hoe het is om in Rusland stage te lopen? 2 Nederlandse studenten maakten er een filmpje over.

Stage via eigen hogeschool of universiteit

Hoe vind je een stageplaats in Rusland? Maak om te beginnen gebruik van de contacten van je eigen hogeschool of universiteit. Loop eens langs bij het bureau buitenland of het contactpunt internationalisering van je opleiding of maak een afspraak met je stagecoördinator.

Extra tip: Denk ook aan grote internationale organisaties. Die hebben vaak een speciaal bureau voor stages bij hun buitenlandse vestigingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een stage bij het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg.

Stage via Russische universiteit

Wil je graag stage lopen in Rusland, begin dan al vroeg met het zoeken naar mogelijkheden. Je maakt de meeste kans om in Rusland stage te lopen als je een stageplek probeert te regelen via een Russische universiteit.

Buitenlanders mogen met een studievisum niet werken in Rusland. Een werkvisum is moeilijk te regelen. Als je een stageplaats vindt bij een universiteit kun je met een studentenvisum toch werkervaring opdoen.

Extra tip: Vraag ook aan de universiteit of ze stageplekken aanbieden binnen de eigen organisatie. Veel grote universiteiten hebben namelijk een eigen museum en andere bedrijfsonderdelen waar je stage zou kunnen lopen.

Stage Rusland: Neso Russia stageprogramma

Neso Russia lanceerde onlangs een speciaal stageprogramma. Dit programma helpt Nederlandse studenten die 4 tot 6 maanden ervaring willen opdoen bij Nederlandse en internationale bedrijven in Rusland.

Alle studenten die staan ingeschreven bij een Nederlandse hogeschool of universiteit mogen meedoen aan dit stageprogramma. Als je meedoet krijg je naast de daadwerkelijke stage ook een studiemodule van een week. De gerenommeerde universiteit Higher School of Economics biedt deze module aan. Hij heet Doing Business in Russia en er zit een opdracht aan vast.

De Nederlandse Ambassade in Moskou en het Consulaat-Generaal in Sint-Petersburg ondersteunen dit stageprogramma van Nuffic Neso Rusland.

Dit zijn de details van het stageprogramma Neso Russia:

  • De voertaal van het programma en de stage is Engels.
  • Je krijgt geen vergoeding of salaris.
  • Je moet zelf je vlucht, visum en verzekering betalen.
  • Je kunt voor €25 tot €30 per maand een gedeelde kamer huren in de studentenflat van de Higher School of Economics.
  • Het is niet noodzakelijk dat je Russisch spreekt, maar bedrijven vinden het wel een pre.

Wil jij kans maken op een interessante stage in een wereldstad als Moskou of Sint-Petersburg? Schrijf je dan in via de website Neso Russia Internship Programme. Je ontvangt dan automatisch informatie over nieuwe vacatures. Je kunt maximaal op 2 vacatures solliciteren.

Stage Rusland via een stagebemiddelingsbureau

Je kunt ook een stagebemiddelingsbureau inschakelen. Let er bij je keuze voor een bemiddelingsbureau goed op wat wel en niet bij de prijs is inbegrepen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. En er zijn nog meer manieren waarop je een stageplaats kunt vinden.

Russische taal

Stagelopen in Rusland betekent dat kennis van de Russische taal je mogelijkheden aanzienlijk vergroten. Ga er niet van uit dat al je collega's Engels spreken, het is in Rusland namelijk - zeker onder de oudere generatie - niet vanzelfsprekend dat iemand Engels spreekt. Houd daar dus rekening mee.

Erkenning studiepunten

Hoeveel studiepunten je krijgt voor je stage in Rusland is afhankelijk van je opleiding en de duur van je stage. Overleg van tevoren met je studiecoördinator en maak afspraken over je stage en het aantal studiepunten dat je daarvoor krijgt.

Internationaal curriculum vitae (cv)

Als je in Rusland stage wilt lopen, dan moet je duidelijk kunnen maken wat je tot nu toe gedaan en geleerd hebt. Je moet een curriculum vitae (cv) opstellen dat ook voor een buitenlandse werkgever begrijpelijk is. Het Europass CV is hiervoor een goed uitgangspunt.

Voor een stage in Rusland kun je je cv opstellen in het Engels voor een plek bij een internationaal bedrijf, ook in dit geval is een cv in het Russisch aan te bevelen. Inhoudelijk komt het Russische cv overeen met het Europese cv.

Meer details en ervaringen vind je op de website van het programma en op de Facebookpagina WilWeg / Rusland. Check ook de WilWeg Checklist. Hiermee kan je in 10 stappen je stage in het buitenland regelen.

Laatste wijziging: 23-07-2019 13:26