Financiering

Ook Rusland kent beurzen voor Nederlandse studenten. Er kunnen grote verschillen zitten tussen de studiekosten per stad in Rusland.

Collegegeld

Studeren in Rusland is over het algemeen wat goedkoper dan studeren in Nederland. Afhankelijk van de universiteit zijn de collegegelden tussen de € 1250 en € 9000 per jaar. Vaak kan je goedkoop een kamer huren via de universiteit. Kosten voor het levensonderhoud zijn in Moskou en Sint-Petersburg te vergelijken met Nederland. In andere steden kan je stukken goedkoper uit zijn.

Studiefinanciering

Als je gaat studeren in het buitenland kun je vaak gewoon studiefinanciering blijven ontvangen. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Ga je tijdelijk naar het buitenland, dan moet je bijvoorbeeld ingeschreven blijven staan aan een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs. Als je een volledige studie in het buitenland wil doen, gelden meer eisen.

Studiebeurzen voor Rusland

Russische universiteiten doen de laatste jaren steeds meer om buitenlandse studenten aan te trekken, dit in samenspraak met de Russische overheid. Er zijn daardoor meer beurzen beschikbaar voor studenten die een volledige bachelor of master in Rusland willen volgen. Deze beurzen zijn niet bedoeld voor uitwisselingsstudenten.
Wil je aanspraak maken op zo’n beurs, schrijf dan direct de universiteit van jouw keuze aan. De beslissing wordt uiteindelijk genomen door het Russische Ministerie van Onderwijs.Daar kan wat tijd overheen gaan Begin er dus vroeg mee.

Zomerbeurzen

Elk jaar zijn er meer zomercursussen in verschillende Russische steden beschikbaar. Of je nu de taal, de cultuur of business of zelfs ruimtevaart wilt bestuderen, er is voor ieder wat wils en vaak ook in het Engels. Daarnaast zijn hier ook beurzen voor beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website van de universiteit van jouw keuze. Voor een overzicht van zomerbeurzen kun je contact opnemen met Nuffic Neso Rusland. Een zomercursus Russisch kun je ook financieren met een Cultureel Verdragbeurs.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt, moet je altijd een begroting opstellen. Welke posten moeten daar allemaal op staan? En welke bedragen moet je daarbij invullen? WilWeg helpt je op weg bij het opstellen van een begroting.

Laatste wijziging: 28-03-2019 14:35