Studie in Rusland

Rusland heeft te maken met veel vooroordelen, jammer, want het is het ontdekken waard. Rusland heeft een goede reputatie op het gebied van wetenschap. Het is een land met een rijke geschiedenis, prachtige cultuur, weidse landschappen en mooie steden. Ook het studentenleven is zo slecht nog niet.

Studiemogelijkheden

Ben je geïnteresseerd in Slavische talen? Of wil je je verdiepen in de olie- en gasindustrie? Dan is Rusland the place to be. Er zijn ook steeds meer Engelstalige studies te volgen in Rusland.

Studiemogelijkheden in Rusland

Met een Nederlands havo of vwo-diploma of kun je bijna altijd rechtstreeks terecht op een Russische universiteit. Naast Russischtalige studies zijn er steeds meer Engelstalige studiemogelijkheden. Er wordt de laatste jaren in Rusland vanuit de overheid steeds meer gelet op de internationale activiteiten van universiteiten, met als doel de kwaliteit te verbeteren. Russische universiteiten verwelkomen Nederlandse studenten dan ook graag en doen er veel aan om de studietijd zo interessant mogelijk te maken. Ook zijn er korte Engelstalige zomer (-en winter) cursussen, waarbij je bijvoorbeeld drie weken in Siberië kan studeren.

Meer weten? Neem contact op met het Nuffic Neso kantoor in Rusland.

Hoger onderwijssysteem

In Rusland wordt het hoger onderwijs gegeven aan universiteiten, academies en instituten. Universiteiten worden gezien als prestigieuze centra en leiden academici op en doen aan wetenschappelijk onderzoek. Academies specialiseren zich meer op een specifiek gebied, bijvoorbeeld toerisme. Instituten kunnen een onderdeel zijn van universiteiten, maar ook opzichzelfstaande onderwijsinstellingen. Meestal richten ze zich op landbouw, medisch en technisch gebied.

Rusland kent 9 Federale Universiteiten, opgericht als regionaal onderwijscentrum. Er zijn 29 zogenaamde National Research Universities die worden gezien als de wetenschappelijke elite van het land.

De universiteiten op de website 5 top 100 krijgen extra subsidie voor Engelstalige programma’s en zijn voorlopers op het gebied van internationalisering.

Bachelor-mastersysteem

Rusland is al ver gevorderd met de invoering van het bachelor-mastersysteem (bakalavr-magistr). Een bachelor duurt vaak vier jaar, een master kan een- of tweejarig zijn.

Kenmerken

Het Russische onderwijs is meer dan in Nederland theoretisch georiënteerd. Dit betekent veel lezen, contacturen en huiswerk. Sommige vakken, zoals Russische literatuur, zijn verplicht onderdeel van vele studies, ook als je wiskunde studeert.

Niveau onderwijs

Het niveau van het hoger onderwijs in Rusland ligt – uitgaande van de internationale rankings – lager dan dat in Nederland. De Moskouse staatsuniversiteit staat als beste van het land aangeschreven.

Sommige opleidingen in Rusland zijn echter van zeer hoge kwaliteit, een overblijfsel uit de tijd van de Sovjet-Unie. Het gaat hier veelal om exacte vakken. Wat te denken van een zomerschool in Samara op het gebied van ruimtevaart?

Studeer je Slavische talen en culturen, geschiedenis van Rusland of Oost-Europa, dan is Rusland the place to be. Maar ook Europese Studies, of studies gericht op de olie- en gasindustrie zijn goed – en in het Engels – te volgen in bijvoorbeeld Moskou of Sint-Petersburg.

Meer informatie

Onderwijssysteem Rusland

Brochure Study in Russia! In deze brochure van Neso Russia staan concrete studie- en stagemogelijkheden. Verder vind je op de laatste pagina van de brochure de gegevens van de Liaison Officer in Rusland, met wie je contact kunt opnemen voor vragen en adviezen bij het organiseren van een studie- of stageverblijf.

Study in Russia!(505 kB)

Laatste wijziging: 06-06-2019 12:20