Toelating

In Rusland is de aanmeldingsprocedure per universiteit verschillend. Je kunt het beste contact opnemen met de onderwijsinstelling voor de specifieke toelatingseisen.

Academisch jaar in Rusland

Een academisch jaar in Rusland bestaat meestal uit 2 semesters die elk ongeveer 5 maanden duren. Het studiejaar begint in Rusland op 1 september, de maanden juli en augustus zijn altijd vrij. Examens worden meestal afgenomen aan het einde van de semesters, in januari en eind juni.

Aanmelding

Ga je op uitwisseling, dan wordt de aanmelding over het algemeen geregeld tussen jouw universiteit en de partneruniversiteit onderling, vraag ernaar bij jouw faculteit of international office.

Kies je zelf voor een programma op een universiteit, dan is het de bedoeling dat je rechtstreeks contact opneemt met de universiteit van jouw keuze. Er bestaat geen centrale aanmeldingsprocedure in Rusland. In principe geven een havo- en vwo-diploma toegang tot een bacheloropleiding van een Russische universiteit. De diploma’s van de Nederlandse universiteiten worden in principe automatisch geaccepteerd door een Russische universiteit.

Voor de aanmelding kun je het beste je gelegaliseerde diploma overleggen. Je kunt je diploma legaliseren bij DUO in Groningen. Soms moet een diploma ook nog door het Russische Ministerie van Onderwijs gewaardeerd worden.

Voor zomerprogramma’s gelden over het algemeen geen specifieke voorwaarden. Nuffic Neso Russia heeft een aantal zomercursussen verzameld in de Engelstalige brochure 'Summer schools in Russia 2019'.

Summer schools in Russia 2019 1.6 MB)

Taaleisen

Er zijn steeds meer Engelstalige programma’s in Rusland beschikbaar. Informatie hierover is op te vragen onder andere bij Nuffic Neso Rusland. Ga je een Engelstalige studie doen, dan moet je meestal een TOEFL of IELTS certificaat overleggen.

Natuurlijk worden de meeste opleidingen aan Russische universiteiten in het Russisch gegeven. Mocht je hiervoor kiezen, dan is een gedegen kennis van de taal onontbeerlijk. Ben je van plan een volledige bachelor of master in het Russisch te volgen, dan moet je een verplichte taaltest afleggen. Bijvoorbeeld door een TORFL-certificaat (Test of Russian as a Foreign Language) te halen of door een examen op de universiteit zelf te maken.

Het is mogelijk om aanspraak te maken op een gratis studiebeurs Russische taal op het Pushkin-Instituut via een Cultureel Verdragbeurs. Je kunt natuurlijk altijd zelf alvast beginnen met een online cursus.

Grotere universiteiten en particuliere instellingen hebben de laatste jaren programma's, modules en zomer- en winterscholen opgezet in het Engels. Er bestaat geen volledig overzicht van alle Engelse studieprogramma's aan Russische universiteiten. Maar veel informatie is beschikbaar via Nuffic Neso Rusland.

Russisch leren

Onnodig om te zeggen dat Rusland het ideale land is om Russisch te gaan leren of verder te perfectioneren. Bijna alle universiteiten bieden taalcursussen aan en vaak op een hoog niveau.

Erkenning studiepunten

Het Russische hogeronderwijssysteem bevindt zich in een transitiefase. De meeste universiteiten werken al met het ECTS-studiepunten systeem.

Leg je buitenlandplannen altijd voor aan je studiebegeleider of de coördinator internationalisering van je eigen instelling. Bespreek wat de waarde is van je buitenlandse studiepunten en wat de voorwaarden zijn om deze geaccepteerd te krijgen.

Diplomawaardering

Het is verstandig om vooraf goed te informeren of het diploma dat je gaat halen ook in Nederland wordt erkend op hetzelfde niveau. Dat kun je doen bij Nuffic.

Laatste wijziging: 07-06-2019 11:00