Visum en zorgverzekering

Om in Rusland te kunnen studeren heb je een visum nodig. Dit is niet moeilijk te regelen, maar kost wat tijd. De universiteit helpt je hierbij.

Studievisa

Alle Nederlanders die naar Rusland willen, hebben een visum nodig. Studenten hebben een speciaal studentenvisum nodig. Dit vraag je aan bij het Russisch Visum Centrum, een onderdeel van de Consulaire afdeling van de Russische ambassade in Den Haag. Ook kun je gebruik maken van commerciële bureaus die de hele procedure voor hun rekening nemen. Hier betaal je natuurlijk extra voor.

Wat heb je nodig?

Ten eerste een geldig paspoort met minimaal twee blanco pagina’s dat nog ten minste geldig is tot zes maanden na je geplande studieperiode in Rusland. Na de bevestiging van de universiteit dat je bent toegelaten, moet je een visumuitnodiging vragen. De universiteit stuurt je deze elektronisch toe. Dit is het belangrijkste document. Ook heb je een ingevuld visumformulier en pasfoto’s nodig.

Daarnaast heb je een bewijs nodig dat je zorgverzekering ook geldig is binnen de Russische Federatie voor de duur van je studie. Deze standaardbrief kunnen de meeste zorgverzekeraars zonder probleem afgeven. Ben je van plan langer dan negentig dagen in Rusland te blijven, dan moet je ook een negatieve hiv-testuitslag kunnen overleggen.

Een visum krijg je in eerste instantie voor 3 maanden en geeft recht op een eenmalige in- en uitreis. Blijf je langer studeren in Rusland, dan verzorgt de universiteit een verlenging. Wil je tussendoor in- en uitreizen, dan moet je een zogenaamd double of multiple-entry visum aanvragen bij de universiteit. Dit kan tot 45 dagen duren en kost vaak wat extra.

Na aankomst in Rusland en op je universiteit moet je je laten registreren. Doe dit binnen 7 werkdagen. De medewerkers van de universiteit zullen je hierbij helpen. Het is van belang dat je de visum- en registratieprocedures goed afhandelt zodat je niet voor problemen komt te staan als je het land weer uit wilt.

Werken tijdens je studie in Rusland

In Rusland kan je niet zomaar een bijbaantje nemen. Hiervoor heb je als buitenlander speciale vergunningen nodig. Wel kan de universiteit je misschien een baan of stageplek aanbieden binnen de eigen organisatie. Veel grote universiteiten hebben een eigen museum, andere bedrijfsonderdelen of wellicht kan je binnen de eigen faculteit aan de slag.

Zorgverzekering

Je Nederlandse zorgverzekering is in de meeste gevallen geldig binnen de Russische Federatie. In veel gevallen geldt echter dat dit alleen voor het zogenaamde Europese gedeelte van Rusland is, dus tot de Oeral. Hierbinnen vallen in ieder geval de steden Moskou en Sint-Petersburg. Het is dus zaak even navraag te doen bij je eigen zorgverzekering. Bovendien heb je van diezelfde zorgverzekering een brief nodig voor je visumaanvraag, waarin staat dat je verzekerd bent. Een aparte Russische zorgverzekering is dan niet nodig.

Vraag voor je vertrek ook de dekkingsvoorwaarden en de te volgen procedures van je verzekering op. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Biedt je basisverzekering werelddekking, dan is het toch aan te raden om ook een European Health Insurance Card (EHIC) mee te nemen. Dat is een gratis kaart die je kunt opvragen bij je zorgverzekeraar.

Kijk voor meer informatie over buitenlandsituaties bij het Zorginstituut Nederland of op de website Russisch visum

Laatste wijziging: 30-10-2019 16:36