Wonen in Rusland

Rusland heeft verschillende mogelijkheden voor huisvesting. Het voordeligst ben je uit als je een plek krijgt op de campus van je universiteit. Je kunt ook je een eigen appartement huren.

Huisvesting in Rusland

De meeste universiteiten hebben hun eigen studentenflats, vaak ook speciale voor buitenlandse studenten. Deze zijn vaak net wat beter uitgerust. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwe voorzieningen, maar het is nog niet overal opgeknapt. Veel studentenflats, zeker de grotere, hebben een kantine, kleine winkel en pinautomaten.

Een kamer deel je soms met een of twee andere studenten, met voor ieder een bed en eigen kast. De keuken en badkamer deel je in ieder geval met hen, soms ook met anderen op de gang. De kwaliteit van de studentenflats verschilt van universiteit tot universiteit en van stad tot stad. De studentenflats hebben veel voordelen:

  • lage kosten
  • vaak dichtbij de universiteit
  • gemakkelijk kennismaken met medestudenten.

Als je zelf een appartement wilt huren, maakt het veel uit waar je dit doet. Vaak is het handig om eerst naar de studentenflat te verhuizen en vervolgens via andere studenten te achterhalen waar er plek is in een privé-flat.

Een goede website voor de huur van kamers en appartementen is Avito (alleen in het Russisch).

Kosten

Over het algemeen is het leven in Rusland goedkoper dan in Nederland, vooral buiten Moskou en Sint-Petersburg. De huurkosten van een kamer in een studentenflat variëren van € 10 tot € 100 per maand en in sommige gevallen is het inbegrepen bij je programma (zeker bij veel zomercursussen). Huur je je eigen flat, dan kan je het zo gek maken als je zelf wilt.

Er zijn diverse websites waar je kunt lezen wat het ongeveer kost om in Rusland te wonen:

Higher School of Economics

Numbeo

Laatste wijziging: 11-09-2018 14:51