Studie in Singapore

Kwalitatief goed hoger onderwijs staat al jaren hoog op de agenda in Singapore. Voor buitenlandse studenten is het een pré dat Engels de onderwijstaal is.

Studiemogelijkheden in Singapore

De publieke en private onderwijsinstellingen in Singapore trekken veel internationale studenten aan. 18 procent van alle studenten in Singapore komt uit het buitenland. Singapore streeft ernaar om voor 2015 150.000 buitenlandse studenten aan te trekken.

Publieke universiteiten in Singapore hebben vaak samenwerkingsverbanden met andere buitenlandse universiteiten. Door de groeiende economie is er behoefte aan uiteenlopend talent en kenniswerkers. Er is daarom veel aandacht voor goed onderwijs in Singapore.

Hogeronderwijssysteem

Het onderwijssysteem van Singapore vertoont overeenkomsten met het Britse systeem. Het hoger onderwijs wordt aangeboden aan universiteiten, colleges en institutes. Deze instellingen bieden zowel wetenschappelijk als beroepsgericht onderwijs aan. Bacheloropleidingen duren drie tot vier jaar. 

In Singapore worden publieke autonomous universities (AS) bekostigd door de overheid:

Diploma of Certicate

Sommige private instellingen geven zelf het diploma met de graad af. Andere private instellingen werken samen met buitenlandse universiteiten en geven zelf geen diploma of graad af. De private instelling verzorgt dan het onderwijs, maar de buitenlandse universiteit geeft het diploma en/of graad af.

Er zijn private instellingen die naast hoger onderwijs ook postsecundair onderwijs aanbieden. Onder postsecundair onderwijs valt onder andere middelbaar beroepsonderwijs. Na afronding wordt een (Higher/Advanced) Diploma of Certificate uitgereikt. Deze bieden normaal gesproken geen toegang tot bacheloropleidingen aan autonomous universities.

Taaleisen

Er zijn vier officiële talen in Singapore, maar in het hoger onderwijs is Engels de onderwijstaal.

De waarde van het diploma

Als je thuiskomt met een buitenlands diploma op zak, mag je heel trots zijn op jezelf. Maar je hebt er natuurlijk pas echt iets aan als je toekomstige werkgever dat diploma ook op waarde kan schatten. Maak het jezelf makkelijk bij sollicitaties en vraag een diplomawaardering aan als je weer naar Nederland komt.

Meer weten?

De National University of Singapore (NUS) staat op de 22e plaats op de QS University Rankings 2014.

Meer informatie op de website van het ministerie van Onderwijs in Singapore.

StudentOrient biedt informatie over bachelor- en masterprogramma’s, korte cursussen (o.a. summer schools en taalcursussen), uitwisselingen en beurzen voor China, Hong Kong, Taiwan en Singapore.

Laatste wijziging: 23-05-2019 14:38